11 juni 2015

SVERIGETOPPLISTAN v 24 Avicii utmanas av Samir & Viktor

Avicii är kvar som etta på Sverigetopplistan med Waiting For Love [Avicii/Universal/Universal]. Underifrån utmanar Samir & Viktor som ny nummer 12 med Saxofuckington [Giant/Warner]. Ny albumetta är Måns Zelmerlöws Perfectly Damaged [Metronome/Warner].

Avicii tog förra veckan sin totalt sjätte förstaplats på den svenska singellistan. Där är han med viss marginal kvar även denna vecka, han kan alltså äntra Summeburst-scenen i Stockholm på topp.  Men han utmanas underifrån.  Otto Knows har visserligen planat ut en aning, men går från 10 till 8 till nu plats 7 med Next To Me [Warner/Warner]. Ännu starkare kommer Samir & Viktor. Duons två tidigare singlar Success respektive Groupie har båda nått plats 3 som bäst. Nu går den nya singeln in som nummer 12.

Näst starkaste nykomling är Zara Larsson – förra veckan uppmärksammad som rekordung Sommarpratare i P1 – när hennes Lush Life [TEN/Sony] gör entré som nummer 22. Även den tredje hetaste nyheten är svensk: Vigiland feat. Tham Sway med Shots & Squats [Universal/Universal] som nummer 51.

Förra veckans starkaste nykomling, Norlie & KKV, fortsätter från 48 till 28 med Du får göra vad du vill med mig [SFKV/Universal]. För ett par andra intressanta premiärer förra veckan går det trögare.  Icona Pop faller från 82 till 86 Emergency [Record Company Ten/Sony]. Molly Sandén – etta på Heatseeker förra veckan – nya Like No One’s Watching [Molly Sandén/Sony/Sony] går visserligen in på listan, men som blygsam nummer 98.

ESC:s stora låtar tycks ha nått sin formtopp. Belgaren Loic Nottet gick in som 25 med Rhythm Inside [Sony/Sony] och vidare till nummer 12. men faller nu till 21. Guy Sebastian gick från 41 till 22 med Tonight Again [Sony/Sony] men finns nu på plats 35. Polina Gagarina klättrade förra veckan från 48 till 26 med A Million Voices [Universal/Universal] men är nu nummer 50. Även Måns Zelmerlöv faller, nu ligger han 11 med Heroes [Metronome/Warner].

Ny etta på Heatseeker är Bloody Mary med hemliga Charlie Who? [Greenberry/Sony], en låt som vissa anser är ett ripoff av Alfons Ganjman men som ännu fler ser som en potentiell sommarplåga. Som nummer 9 på Heatseekerlistan finns Spotify-kopplade Cazzette med nya Together. Cazzettes två tidigare singlar har som bäst nått plats 24 på singellistan.

Om ESC går trögare på singellistan tar tävlingen lite revansch på albumditon. Måns Zelmerlöw går rakt in på plats 1 med nya Perfectly Damaged. Som 4 gör Major Lazer entré med Peace In Mission [Because/Warner] medan förra veckans Elisa’s faller tungt till plats 43 med Utekväll [Lionheart/Universal]. Av dansakter har Lasse Sigfridsson en stabilare kurva. Hans På mitt sätt [Atenzia/Budgetgrossisten] har gått från 1 till 15 och nu 26.

Samlingslistan toppas fortsatt av Eurovision Song Contest: Vienna 2015 [Universal/Universal], men totalt ligger den nu bara som nummer 13.

En notering från övriga listorna: Thåström toppar vinyllistan dubbelt med nygamla Skebokvarnsvägen 209 och Kärlek är för dom [Universal/Universal].

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/