3 juni 2015

DIGITALT Grupprättegång om förskotten?

Källor till Digital Music News säger att Sony – liksom Universal och Warner – riskerar  att hamna i så kallad grupprättegång efter att ett avtal mellan Sony och Spotify, om bland annat förskott, läckts.

EU-kommisionen i Europa och US Copyright Office i USA rapporteras nu titta på det avtal från 2011 mellan Sony Music och Spotify i USA som läckts till tidningen The Verge, något som skapade många rubriker i förra veckan. Det som myndigheterna enligt källor tittar på är om musikbolagen delat de förskott de fått från Spotify med sina artister. De tre majorbolagen Sony, Universal och Warner har nu samtliga meddelat att de delar förskotten med sina artister.

En följd enligt källor till Digital Music News kan  bli en så kallad grupprättegång, d v s en rättegång där en svarande representerar flera andra med intressen i fallet. I USA är detta en vanlig form av process, i Sverige har det funnits sedan 2003.

Länkar till Digital Music News:

http://www.digitalmusicnews.com/permalink/2015/05/29/sources-sony-could-face-class-action-litigation-over-spotify-advances

http://www.musicbusinessworldwide.com/universal-yes-share-breakage-payments-artists/

Länk till CMU:s analys:

http://www.completemusicupdate.com/article/as-breakage-debate-continues-could-things-go-legal/

Lars Nylin