1 juni 2015

PRIS Niklas Strömstedt årets Ramelstipendiat

Årets KaRAMELodiktstipendiat är låtskrivaren, musikern och sångaren Niklas Strömstedt. ”För att han – med spjuveraktig nyfikenhet och med hantverkarens gedigna känslighet delar med sig av sin mångsidighet”, skriver juryn bland annat i sin motivering.

– Det här är den finaste utmärkelse man kan få på musikens område. Jag har alltid i smyg, och på avstånd, varit avundsjuk på dem som fått det, sade Niklas Strömstedt.

Den musikaliska banan inledde han under tidigt 1980-tal, bland annat som musiker bakom Ulf Lundell både på skiva och på turné. Tillsammans med Lasse Lindbom och Janne Bark, under namnet Triad, fick Strömstedt 1987 en stor julhit med Tänd ett ljus. I tät följd under 1990-talets inledande år följde Svensktopp-ettan Om, turnén Rocktåget och vinst i Melodifestivalen med I morgon är en annan dag, som framfördes av Christer Björkman. I en ny trio-konstellation gav Niklas Strömstedt Sverige ytterligare en landsplåga med Sveriges officiella låt för Fotbolls-VM 1994, När vi gräver guld i USA, tillsammans med Anders Glenmark och Orup.

På senare år har Niklas Strömstedt erhållit stor uppskattning som tv-programledare med Tack för musiken!

Niklas Strömstedt tog emot KaRAMELodiktstipendiet under en traditionsenlig avtäckningsceremoni på Långholmen i Stockholm.

Lars Nylin