22 maj 2015

4 SNABBA Sanken Sandqvist/BMG Chrysalis

Att Måns Zelmerlöw på lördag tävlar med Heroes i Eurovision Song Contest har nog ingen missat. MI tittar närmare på folket bakom låten. Som i denna 4 SNABBA med Sanken Sandqvist, VD på BMG, som har förlag på låten. Sanken passar på att kontra när MI har förutfattade meningar om honom och BMG…

BMG i final, ni förknippas kanske inte i första hand med Melodifestivalen, hur har det gått tidigare för er?

– För två år sedan tävlande bla Joy & Linnea Deb som upphovsmän med You (Robin Stjernberg) Förra året kom de tvåa i Melodifestivalen med Busy Doing Nothing och nu är de återigen i Eurovision Song Contest tillsammans med Anton Malmberg Hård af Segerstad som också är signad till BMG, fantastiska prestationer! BMG:s roll är att verkligen backa upp våra upphovskvinnor/män i att delta och skriva låtar till Melodifestivalen. SVT har gjort ett fantastiskt jobb med festivalen genom åren, nästan halva Sveriges befolkning sitter bänkade, men jag skulle önska att man nu hade lite mer självförtroende.

MI förknippar dig primärt med rock och ”alternativ” musik – hur är din historia med hits?

–  Musikbranschen är extremt konservativ, att bli förknippad med EN typ av musik i början av sin musikaliska bana verkar svårt att skaka av sig, ungefär som att en kock bara kan laga fisk och inte kött?! Jag måste säga att de senaste 20 åren har min inställning varit att vara öppen för vilken musik som helst och inte bli påverkad av att vara politiskt korrekt, bara älska musik! Rockmusiken borde ta det till sig, en genre som i dagsläget är otroligt ospännande, hoppet sätter jag till en ny generation som blandar och ger och inte bryr sig om vad som är ”rätt” eller ”fel” utan bara gör något fantastiskt!

–  Och förresten, det finns ingen MIN historia med hits. Jag har genom åren haft turen att få vara nära artister, upphovskvinnor och män som älskar det de gör och DE har lyckats att skapa sina karriärer.

Vilken är din favorit ur Eurovisions historia och varför?

–  Favoriten kan vara bidraget Ah-Bah-Nee-Bee, Israel 1978, mest för att den ramsan dyker upp lite när som helst och då har det ju varit något rätt med den… Men självklart även ABBA med Waterloo och såklart Loreen med Euphoria.

Vad är annars i pipeline just nu?

–  Just nu är jag stolt över att våra låtskrivare och artister får enorm hjälp av våra BMG-kontor runt om i världen. Vi har en VÄLDIGT nära relation med våra kollegor i alla länder, något ganska unikt vill jag påstå. Vi lägger stor vikt vid vår ”Artists Service” som vi vet är framtidens sätt för artister att få ut sin musik globalt, genom streaming eller andra format.  I Skandinavien är Nea Nelson en artist som debuterar denna vecka med singeln Butterfly i ett samarbete med Givesom  en hjälporganisation  https://givesom.org  Genom att lyssna på låten i Spotify https://open.spotify.com/album/4rGzQh8v7JDKS4M6qiXCGj  så skänker ni automatiskt pengar. Bra va!

– Håll tummarna för Heroes!

Lars Nylin