15 maj 2015

FÖRSTA OCH SENASTE med Niclass Björlund/Edition Björlund

Med bakgrund på bl a Scandinavian Songs och Sweden Music, startade Niclass Björlund det oberoende förlaget Edition Björlund för snart fyra år sen. Här berättar han om första skivan han köpte och om när han skräckslagen hängde backstage på en Ebba Grön-spelning.

Första jobbet i musikbranschen?
– Jag började på 80-talet som Copyright och Royalty Manager på AIR Music Scandinavia. Jag minns att jag och Kattis (Bångstad-Balenius numera SONY ATV) satt och kedjerökte och kommunicerade via brev, fax och telex till STIM och ncb.

Första artisten/låtskrivaren du kontrakterade?

– Jag minns faktiskt inte. Däremot är jag sjukt glad över att jag på den tiden (tidigt 90-tal) signade DiLeva, Olle Ljungström/Heinz Liljedahl, Stry Terrarie, Kajsa Grytt, Plura, Karin Wistrand och många fler. Lite kul är att jag då också signade David Mortimer-Hawkins som låtskrivare.

Och den senaste?

En Drös Poeter heter de, spelar på P3 Älskar den 28:e maj. Galet talangfulla 17-åringar som vi tror mycket på.

Första gången du mötte en av dina idoler?

– Jag krånglade mig in backstage på en Ebba Grön-spelning och fick sitta bredvid Fjodor – det var magiskt. Klämde inte ur mig ett ord utan satt där bara. Han måste ha hajjat att jag var skräckslagen och liten fjunis. Jag fick liksom bara hänga där.

Senaste gången du ropade en gång till efter en konsert?

– Poeternas (En Drös Poeter) spelning på Cantina Real på knivsöder. Man fick inte in ett frimärke och ingen kom nånstans så det var lika bra att köra nån låt till.

Första gången du hörde en av ”dina” låtar på radion?

– Alltså – ”mina” låtar var det ju redan på 80-talet med AIR Music även om det var Martin Ingeström och Lasse Wiggman som signade dem. Vi körde den där interntelefon grejjen och så fort nån av våra låtar var på radion så hojtades det ut och alla satte på P3 – det kan ha varit Adolphson och Falk.

Senaste gången du var riktigt stolt i ditt yrke?

– Om ni inte sett Panda Da Panda live så gör för guds skull det. Bråvalla förra året med en sjukt dålig speltid (långt efter midnatt) men med ett fullt tält. Jag gick runt i publiken och alla åldrar sjöng med – i verserna – det kändes makalöst stort. Även de som inte fick plats i tältet som stod i regnet utanför sjöng med.

Första gången du köpte en skiva för egna pengar?

– Måste varit nån av punksinglarna – de ligger kvar i nån källare nånstans. Jag har singeln med Staten & Kapitalet på ena sidan och Ung & Kåt på andra. Fast det var inte den första.

Senaste gången du fick gåshud av en demo?

– Poeterna (En Drös Poeter) igen, de har en låt som heter Luna. Cello, piano och sång den är…en gåshudare!

Christel Valsinger