10 maj 2015

IN MEMORIAM Rutger Gunnarsson

Basisten, gitarristen, arrangören och producenten Rutger Gunnarsson (f. 1946) har gått bort, 69 år gammal. Svenskt musikliv sörjer en hörnsten, men Gunnarsson påverkade även internationell musik på ibland överraskande sätt.

Mest uppmärksammad blev Rutger Gunnarsson genom sitt långa och nära samarbete med Björn Ulvaeus, Benny Andersson och ABBA där han medverkande på samtliga album, otaliga singlar, turnéer, filmer och musikaler.

Men hans basspel, orkesterarrangemang och produktioner för mängder av svenska och utländska artister har genomsyrat populärmusik från tidigt 1970-tal fram till i dag.

Rutger Gunnarsson påverkade även indirekt internationell pop genom sina bidrag till ABBA. Åtskilliga har sagt influerade av hans arrangemang. Med det finns även mer udda kopplingar. Som att Sex Pistols Glen Matlock var så fascinerad av basgången i ABBA:s S.O.S att han influerad av den gjorde musiken till en låt som fick titeln Pretty Vacant

Rutger Gunnarsson efterlämnar tre barn. Begravningen sker i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm 4/6.

Lars Nylin