7 maj 2015

SVERIGETOPPLISTAN v 19 Streaplers första etta

Wiz Khalifa feat Charlie Push har för fjärde veckan landets hetaste låt i See You Again [Atlantic/Warner]. På albumlistan får Streaplers med Idag [Mariann/Warner] sin första albumetta, 57 år efter att dansbandet bildades.

Förra veckans bästa nykomling på singellistan, De Vet Du med Fy fan va stek [One Brain/Universal], står även denna vecka för intressantaste rörelse när den klättrar från 31 till 7. Lidingögruppens elfte singel blir därmed deras bästa listplacering. Förra årets platinasäljande Klä av dig naken nådde som bäst 29.

Andra starka klättrare är Danny Saucedo feat Malcolm B, vars Brinner i bröstet [Chiliboy/Sony] går från 50 till 23, och Medina som tar Tills vi koolar [Rex Music/Warner] från 64 till 26.

De bästa nykomlingarna är mer blygsamma, och de är båda norska. För när Marvin Gaye postumt tar sig in på plats 64 med Sexual Healing så är det i en remix av Kygo [Ultra/Columbia/Sony]. Martin Tungevaag & Italobrothers startar som 66 med Springfield [RCA/Sony]. Tungevaag låg så sent som i januari på listan med låten Vidarra.

Nytt svenskt är det på plats 73. Där finns Jakob Karlberg (se artikel på annan plats) med debutsingeln Fan va bra [Epic/Sony].

Svenskt toppar även Heatseeker-listan. Södra Sidan feat Sam-E går in där med Till slut [Playground/Playground]. Starkaste utländska nyhet bland Heatseekers är T-Wayne med Nasty Freestyle [T-Wayne/Warner] som nummer 4.

Norlie & KKV toppar stabilt Svenskt-listan med Ingen annan rör sig som du [Universal/Universal], den ligger nummer 5 på ”riktiga” sigellistan.

På albumlistan får dansbandet Streaplers milt uttryckt betalt för mödan. Gruppen startade 1958. 1975 gick albumet Bugga [Polydor] in som nummer 4. Det var bandets bästa placering till modern tid. De senaste albumen har som bäst legat nummer två.  Nu växlar Streaplers alltså av etikettkollegan Hasse Andersson på förstaplatsen. Den senares Guld och gröna skogar [Mariann/Warner] faller till 11.

Nummer 2 på albumlistan är Mumford & Sons med nyheten Wilder Mind [Island/Universal]. Även nummer tre är ny: Jessica Andersson med Perfect Now [Universal/Universal].

Ny som nummer 26 är Urban Cone vars Polaroid Memories [Universal/Universal] toppar den särskilda vinyllistan.

På samlingslistan är ettan ny i form av Absolute Music 78 [Metronome/Warner].

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/