7 maj 2015

DIGITALT Streamingslaget närmar sig, eller?

Under en tid har musikindustrin varit inställd på att bataljen på streamingfältet ska spetsas till 8 juni då Apple förmodats presentera sin nya streamingtjänst. Nu tyder mycket på att introduktionen försenats. 

Det är Billboard som rapporterar att källor till tidningen uppger att IT-jätten inte har avtal klara för att kunna trycka på knappen. Källor till MI i svensk musikbransch spekulerar i att det även kan finnas tekniska frågetecken kring den tjänst som har sin bas i tjänsten Beats, som Apple köpte förra året.

Innan rapporterna om den eventuella förseningen hade det förekommit rubriker baserade i en artikel på techsajten The Verge, som säger att Apple pressat de stora rättighetsägarna hårt om att de, i synnerhet majorbolagen, måste pressa Spotify och andra tjänster med liknande modeller att upphöra med annonsfinansierade ”freemiumtjänster”. Apples nya tjänst ska bara finnas i så kallad ”Premiummodell”.

En annan aspekt på ”steamingslaget”: amerikanska Pandora rapporterar en nedgång med två miljoner användare under första kvartalet 2015.

Lars Nylin

Länk till artikel i Billboard om Apples försening:

http://www.billboard.com/biz/articles/news/digital-and-mobile/6553999/apple-said-to-be-without-key-music-deals-weeks-ahead-of

Mer om förseningen:

http://9to5mac.com/2015/05/05/apple-wwdc-ios-9-music/

The Verge om Apples påstådda press mot majorbolagen:

http://www.theverge.com/2015/5/4/8540935/apple-labels-spotify-streaming

Svenska Breakit i samma ämne:

http://breakit.se/artikel/519/nu-utmanas-daniel-ek-och-spotify-fran-tva-hall-samtidigt

Forbes om Pandoras start 2015:

http://www.forbes.com/sites/hughmcintyre/2015/04/28/pandora-has-lost-2-million-users-and-over-48-million-so-far-this-year/