28 april 2015

ARTIST Första Refusedalbumet på 17 år

Refused är tillbaka. Den 26 Juni släpper det mytomspunna Umeåbandet Freedom [Epitaph/Playground], första albumet på 17 år. En av producenterna är överraskande nog Johan ”Shellback” Schuster.

1998 släppte Refused milstolpen The Shape of Punk to Come.  Senare samma år splittrades bandet. Fjorton år senare återförenades bandet för en spelning på Coachella-festivalen i USA. Bandet började överväga en permanent återkomst ett par månader in i återföreningsturnén, en process som påskyndades av att trummisen David Sandström, gitarristen Kristofer Steen och basisten Magnus Flagge redan skrivit ny musik i ett antal år som instrumental trio.

Sångaren Dennis Lyxzén säger i ett pressmeddelande;

”Det är inte längre fråga om en återförening. Det här är kanske det mest radikala vi nånsin gjort, både musikaliskt och textmässigt.”

Sandström tillägger:

“Folk ville inte att vi skulle lägga oss i den perfekta bilden av ett band som gör ett klockrent album och sen lägger ned. De villeinte att vi skulle befläcka den. Det provocerade oss faktiskt.”

Skivan är producerad av Nick Launay (Gang Of Four, Public Image Ltd, Nick Cave, Arcade Fire).

Sandström fortsätter: ”Han var som den där excentriska och briljanta äldre brorsan som man äntligen fick hänga lite med”. Därutöver är två låtar producerade av svenska Shellback som i tonåren lyssnade intensivt på Refused och deras generationskollegor, nu mer känd som mannen bakom totalt åtta USA-ettor med Taylor Swift, Pink m.fl.

Refused har en fullspäckad turnésommar planerad med smygstart redan nu på onsdag I Köpenhamn, och de spelar sin första festivalefterföljande lördag då de toppar festivalen Groezrock i Belgien. Detta följs upp av ett drygt tiotal festivaler i Europa samt en klubbturné i Europa månadsskiftet maj/juni och en kortare turné med Faith No More i USA i månadsskiftet juli/augusti (en turné som tar bl.a tar Refused till legendariska Madison Square Garden i New York).

Refused smygstartade med ett ”genrep” på Orionteatern i Stockholm i fredags.

Den nya singeln Elektra finns att lyssna på via Pitchfork redan nu: http://pitchfork.com/news/57401-refused-are-back-new-album-freedom-out-this-summer-new-track-elektra-streaming-now/.

Lars Nylin