24 april 2015

SPOTLIGHT Adam Lambert ”Ghost Town”

Deep house parat med fingerknäpp, melankolisk vissling och sorgsen sång, kan det vara nåt? Det är i alla fall vad Max Martin och kollegor har kokat ihop till Adam Lamberts nya singel.

Med tanke på att Adam Lambert fick sitt genombrott med rockinfluerade Whataya want from me, har turnerat med Queen och oftast har använt sin kraftfulla röst i radiotillvända popdängor är det här en oväntad vändning.

I Ghost Town [Warner Chapell/Wolf Cousins], som ju delar titel med en aktuell Madonna-singel, möter vi en nedtonad Lambert, ackompanjerad av fingerknäpp, akustisk gitarr och en melankolisk visselslinga. Beatet flirtar med deep house och texten är en sorgsen berättelse om tappad tro och tomhet.

Låten är skriven av svenskarna Max Martin, Ali Payami och Tobias Karlsson tillsammans med amerikanen Sterling Fox, som var med och producerade Lana Del Reys Videogames. Kanske är det i mötet med honom som Ghost Town fått sitt lite udda sound?

Den fastnar inte omedelbart och man kan fråga sig om låten mest vill fånga vår uppmärksamhet medan det ligger något mer catchy på tur som singel nummer två. Adam Lamberts mycket aktiva fans, ”Glamberts”, hissar den till skyarna på Internet, men frågan är om det räcker till någon högre topplisteplaceing.

Men nyfiken blir jag, inte minst på det kommande albumet The Original High som dräller av svenska låtskrivare och även innehåller ett samarbete med Tove Lo.

Christel Valsinger
Lyssna här: