23 april 2015

SVERIGETOPPLISTAN v 17 Hasse Anderssons första etta

35 år in i sin albumkarriär når Hasse Andersson för första gången toppen. På singellistan tronar Wiz Khalifa med sin världshit See You Again. Warner Music fullbordar en trippel genom att även ha ettan på samlingslistan och totalditon, Melodifestivalen 2015.

Förra veckan gick Wiz Khalifa feat Charlie Push från 47 till plats 1 med See You Again [Atlantic/Warner]. Där finns den kvar och blir ännu ett exempel på låtens internationella succé, listettorna inkluderar just nu USA och Storbritannien.

Veckans mest spektakulära rörelse på listan gör Lost Frequencies – häromveckan etta på Heatseekers-listan – som tar sig från 50 till 11 med Are You With Me [Armada/Disco Wax/Sony].

Även Rihanna rör sig på en annars stabil lista. Hennes Bitch Better Have No Money [Westbury Road/Universal] klättrar från 38 till 14 medan American Oxygen [Westbury Road/Universal] är ny som nummer 40. Båda är hämtade från Barbadosexportens kommande åttonde album.

Heatseekers-listan toppas av David Guetta feat Nicki Minaj & Afrojack som med Hey Man [Parlophone/Warner] går från plats 7. Svenskt-listan har fortsatt Norlie & KKV som etta med Ingen annan rör mig som du [Universal/Universal].

På motsatta sidan spektrumet från Heatseekers når Hasse Andersson sina största framgångar i en lång karriär. 1980 gick Hasse Andersson & Kvinnaböske Band in på den svenska albumlistan med debuten Du ska inte kasta sten [Sonet] och nådde som bäst plats 34. Två år senare blev Änglahund [Sonet] som bäst nummer 7 och därmed Anderssons största listframgång i karriären. Fram till nu.

Med draghjälp av att titellåten nu streamats snart 8 miljoner gånger bara på Spotify klättrar albumet Guld och gröna skogar [Mariann/Warner] denna vecka från plats 13 till 1 och blir alltså skåningens första etta. Senast han ö h t låg på listan var med en samling år 2002.

Ett färskare namn är Shawn Mendes vars Handwritten [Island/Universal] går från 19 till 4. Som nummer 13 placerar sig Maskinen med nya Stora fötter, stora skor [Goldenbest]. Tidigare bästaplacering för Maskinen är plats 25 för 2012 års Framgång & efterfrågan.

På plats 19 går svenska Leather Nun in med comebackalbumet Whatever [Wild Kingdom/Sound Pollution]. Placeringen är den bästa i karriären även för ”Lädernunnan”. Den bästa tidigare var 19 för 1987 års Steel Construction [Wire]. På vinyllistan går det ännu bättre för sångaren Jonas Almqvist & co. Där ligger Whatever etta på en lista som föga överraskande är färgad av den gångna helgens Record Store Day. Leather Nun framträdde i Sound Pollutions butik i Stockholm. Ett stenkast bort spelade Weeping Willows i butiken Pet Sounds. Återutgivningen av det bandets debutalbum [Grand/Warner] går in som nummer 2 på samma lista.

Nämnda Hasse Andersson finns även med på Melodifestivalen 2015 [Metronome/Warner] som ligger kvar som etta på såväl compilationlistan som den totala. Därmed så har Warner Music en av sina bästa listveckor på ett tag. Ny som nummer 5 på samlingslistan är Eurovision Song Contest 2015 [Universal/Universal].

Ny etta på den klassiska listan är Sibelius Symphonies No 1-7 [Erato/Warner] under ledning av Sakari Oramo, chefsdirigent vid Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/