23 april 2015

DIGITALT Rubriker kring Tidal

Jay-Z:s nylanserade streamingtjänst Tidal, tidigare Wimp, fortsätter att skapa rubriker även tre veckor efter den uppmärksammade lanseringen i New York. Frågan är dock hur det går rent kommersiellt. Den senaste veckan har rubrikerna mest handlat om bakslag.

Mest uppmärksamhet har det fått att Tidals app nu inte längre tillhör de 700 mest nedladdade i USA. Detta från att appen 31/3 låg på 23:e plats enligt statistik från mätföretaget App Annie.

Såväl Pandora som Spotify ligger däremot på 20-topplistan över appar som flest laddat ned och på 10-topplistan över appar som drar in mest pengar i USA, enligt nämnda App Annie.

Den 20 april låg Tidals konkurrenter Pandora och Spotify på plats nummer 3 respektive 4 på USA:s topplista över de appar som tjänar mest pengar. Så högt har inte Spotify legat på listan sedan sent 2014.

Ur skandinaviskt perspektiv kom i förra veckan beskedet att ägarbytet från Aspiro till Jay Z:s bolag följs av att Vd:n Andy Chen byts ut mot företrädaren Peter Tonstad, som tar över som interimschef. Enligt nyhetsbyrån Rapidus bytts också hela den skandinaviska styrelsen ut.

En stor del av de anställda i Stockholm och ett tiotal på Köpenhamnskontoret får gå. I ett officiellt uttalande skriver bolaget dock och att samtliga existerande kontor ska finnas kvar.

Aspiro har formellt fortfarande säte i Malmö, där bolaget bildades i slutet av 1990-talet, men bolaget har i praktiken styrts från Oslo sedan Schibstedkoncernen gick in i Aspiro.

Lars Nylin