21 april 2015

ORGANISATION Rekordsiffror från SAMI

SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) slår nya rekord och redovisar sitt bästa resultat någonsin. SAMI har både samlat in och satt av mer ersättning till framtida utbetalningar än tidigare. Enligt SAMI betyder det att artister och musiker bör kunna se fram emot rekordutbetalningar under 2015.

Totalt har SAMI samlat in 181 Mkr under 2014, vilket är en ökning med åtta procent från föregående år.

– Förra året stack jag ut hakan och lovade rekordutbetalningar, ett löfte som infriades med god marginal. Då vi nu har samlat in och satt av mer ersättning till framtida utbetalningar än någonsin tidigare, tror vi på att slå nya utbetalningsrekord igen för 2015, säger Stefan Lagrell, vd på SAMI.

Under 2014 har SAMI betalat ut 119 Mkr, en ökning med 21 procent jämfört med föregående år. SAMI har under året också avsatt 139 Mkr för framtida utbetalning till rättighetshavarna, vilket motsvarar en ökning med tio procent, och innebär en positiv utveckling för kommande utbetalningar till rättighetshavarna.

– SAMI arbetar hårt för att öka intäkterna till artister och musiker, samtidigt som vi ständigt ser till att hålla kostnaderna nere. Det kommer vi att fortsätta med, allt för att kunna betala ut så mycket upphovsrättsliga ersättningar som möjligt, säger Stefan Lagrell.

Lars Nylin

SAMI:s årsredovisning finns att ladda ner på sami.se ››