11 april 2015

IN MEMORIAM Samuel B. Charters

En av de mest inflytelserika skildrarna av blues och rootsmusik, Samuel ”Sam” Charters, har avlidit 85 år gammal. Charters bodde och verkade sedan 1970 i Stockholm. Han minns i MI av sin gamle uppdragsgivare på skivbolaget Sonet, Dag Häggqvist

Författaren, musikproducenten och bluesexperten Samuel B. Charters, född 1929 i Pittsburgh, har avlidit i sitt hem i Årsta. Hans närmaste är frun Ann och döttrarna Mallay och Nora samt sonen Sam IV från ett tidigare äktenskap.  Hans bok The Country Blues från 1959 och hans resor i den amerikanska Södern blev banbrytande för att sprida kunskap om  bluesmusikens betydelse för amerikansk musikhistoria. Efter Sams tidiga år som pianist i jazzens födelsestad New Orleans följde en lång karriär som författare men också som producent för de nu legendariska skivbolagen Folkways, Prestige och Vanguard.

Det var på Vanguard som Sam producerade Country Joe & The Fish som fick en världsframgång med I Feel Like I´m Fixin´ To Die Rag och det var efter en konsert med Country Joe som Sam knackade på min dörr på skivbolaget Sonet i Hjorthagen och berättade att han tröttnat på amerikansk krigspolitik och ville bosätta sig i Sverige med sin familj. Jag och mina kompanjoner var ju väl medvetna om Sams framstående position inom blues, jazz och folkmusik och kunde bara inte missa chansen att få arbeta med honom.

1970 flyttade Sam och hans familj hit och han producerade många av våra svenska artister som Peps Persson, Skäggmanslaget och  Jerry Williams, men framför allt bidrog han till att skapa framgångar internationellt för Sonet med t.ex. Bill Haley och många blues och jazzartister som Dizzy Gillespie, Lightnin´ Hopkins, Snooks Eaglin’, Art Blakey, Sonny Stitt etc. Hans Sonetalbum med Clifton Chenier belönades med en Grammy.

Sam hade ett gränslöst intresse för svensk litteratur, folkmusik och vistradition och även för svensk konst. Sam blev på senare år svensk medborgare och han översatte också Nobelpristagaren Tomas Tranströmer i USA. Han var otroligt produktiv och en omåttlig entusiast att samarbeta med.  Han efterlämnar förutom alla skivproduktioner en enorm litterär skatt där han förutom sin engelskspråkiga produktion bl.a. givit ut de svenska böckerna Spelmännen och Mambo Time om den kubanske musikern Bebo Valdés som under många år var bosatt i Handen.

Dag Häggqvist

Gazell Records AB