9 april 2015

SKIVBOLAG Cosmos satsar internationellt

Cosmos Music, aktuella med bland annat Say Lou Lous debutalbum, ändrar fokus på sin verksamhet som nu bli mer internationell. I samband med detta flyttar VD Fredrik Ekander till England. Ny VD i Sverige blir Robert Litsén.

”Som nästa steg i bolagets utveckling flyttar Cosmos Music nu sitt huvudsakliga fokus mot att lansera lokala akter på en global nivå, där man från sina Nordiska kontor leder internationella PR-insatser, marknadsföring samt såväl digital som fysisk distribution i hela världen” skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Just nu pågår en internationell lansering av Say Lou Lous debutalbum med stort fokus på England, Australien, Tyskland och USA. I samband med detta flyttar en av bolagets grundare, delägare och tidigare CEO Fredrik Ekander till England för att där etablera en plattform för bolaget på en av de viktigaste utländska marknaderna.

– Det är oerhört spännande att vara tillbaka i England och få jobba med våra fantastiska artister internationellt. Igår headlinade Say Lou Lou på ett fullsatt Heaven i London, som ett startskott för den globala kampanj vi nu drar igång med dem, säger Fredrik Ekander.

Sedan avvecklingen av distributionsverksamheten i början av 2014, har Cosmos Music format om sin verksamhet till att vara ett skivbolag med renodlad artistutveckling samt med fokus på att bygga en egen marknadsföringskanal för lokala artister som vill slå igenom utanför Norden.

– Vi har ca tio PR-teams utspridda i alla nyckelterritorier och kan tillsammans med dessa snabbt sätta upp skräddarsydda artistkampanjer i alla format och över hela världen. Under 2015 jobbar vi med sex globala lanseringar, men vi letar hela tiden efter nya artister, fortsätter Ekander.

Tillsammans med The Orchard och Membran Entertainment Group som digitala respektive fysiska distributionspartners erbjuder Cosmos Music nu sina artister en heltäckande världsomspännande struktur för både digital och fysisk distribution – helt och hållet styrd från Stockholm.

Först ut i nya satsningen är alltså Say Lou Lou, som denna vecka släpper sitt debutalbum Lucid Dreaming internationellt både som CD och vinyl samt digitalt. Just nu rullas albumet ut på HMV och Rough Trade i UK och via de större kedjorna i USA och Australien. iTunes USA har supportat bandet sedan dag ett och gör i dagarna en stor kampanj för nya singeln Nothing But A Heartbeat. Härnäst står USA på agendan där Say Lou Lou kommer att spela i New York, Los Angeles och San Francisco samt göra promotion för det där redan hyllade albumet.

Fredrik Ekanders flytt och introduktion av Cosmos Music på den engelska marknaden rönte nyligen uppmärksamhet i engelska Music Week. Som ett led i bolagets nya fokus tar Robert Litsén, tidigare COO, över jobbet som CEO för Cosmos Music i Norden.

Lars Nylin