8 april 2015

DIGITALT Apple granskas av EU

I sommar lanaserar Apple den streamingtjänst som baseras i fjolårets köp av Beats Music. Inför lanseringen uppger nu ett antal mediekällor att Apple granskas av såväl EU-kommisionen som amerikanska myndigheter sedan det ryktats att Apple  försökt begränsa de Feemium-modeller som används av exempelvis Spotify.

Förra veckans lansering av Tidal gjorde att det som många tror kommer att rita om streamingkartan på allvar – Apples lansering av Beats Music – hamnade i skuggan. Men nu har det återigen blivit feta rubriker på båda sidor Atlanten kring jätten Apples satsning på streamad musik när bolaget gamla skötebarn iTunes, är på väg ut.

Såväl Financial Times som New York Post har rapporterat om hur undersökningar från EU-kommisionens sida nu följs av ett antal myndigheter i Washington, bl a handelskommisionen, The Federal Trade Commision. Det som undersöks är om Apple aktivt försökt påverka musikbranschen att begränsa eller helt stoppa de annonsfinansierade Freemiummodeller som används av t ex Spotify, Deezer och YouTube.

Det är ingen hemlighet att många artister – Taylor Swift den mest uppmärksammade – och ledande skivbolagsföreträdare är skeptiska till gratismodeller. Andra, inklusive Spotifys VD Daniel Ek, pekar på att en stor andel av de som nu betalar för Premium en gång startade som Freemium-användare. MI:s expert Daniel Johansson företräder den linjen.

Några artister, i veckan engelskan Lily Allen, har pekat på att minskat Freemium-använare rentav skulle ta marknaden tillbaka till åren då konsumenter vände sig till piratdelning.

Lars Nylin

Länk till summerande artikel i svenska Breakit.se

http://breakit.se/artikel/301/apple-tros-vilja-begransa-spotify-granskas-av-myndigheter-i-usa