20 mars 2015

EXPORT Rapport från SxSW

Ingen som följer ämnet svensk musikexport har missat att South By Southwest pågår i Austin, Texas, och att den svenska delegationen är mäktig. MI kontaktade Jesper Thorson på Export Music Sweden för en rapport från slutspurten.

– SxSW pågår för fullt och det är massor av svensk aktivitet här i Austin. På musiksidan startade vi storslaget med Try Swedish! som gick av stapeln på anrika Threadgills. Detta arrangerades av Export Music Sweden, Media Evolution, Svenska Institutet, Livemusik Sverige och många fler inom kreativa näringar. Threadgills var fullt när artister som Amason, Beldina, Ninsun Poli, Magnettes och Sofia Talvik m fl uppträdde, summerar Jesper Thorsson, VD på Export Music Sweden, när festivalen närmar sigsitt slut.

En stor svensk satsning i Austin, Sweden@SxSW Music, arrangeras av Luleå Loves Austin, Studieförbundet Bilda, Talent Coach, Little W. Productions och Music Help med Holger Carlsson som koordinator. De gör flera nedslag i Austin. De svenska satsningarna har haft en gemensam monter inne på mässan och Export Music Sweden har samlat allt svenskt musikrelaterat som händer i ett gemensamt program.

– På SxSW spelar även Seinabo Sey, Elliphant, Tove Lo och många fler svenska artister. I år har verkligen SxSW lyckats med de svenska artistbokningarna, avrundar en nöjd Thorsson från Austin.

Lars Nylin

Amason live på Try Swedish på Threadgills i Austin. Foto: Jesper Thorsson