Förlag 19 mars 2015

SVERIGETOPPLISTAN v.12 Heroes hetast även här

Måns Zelmerlöws Heroes [Warner/Warner] vann inte bara Melodifestivalen överlägset. Låten kan även ladda för Eurovision Song Contest som svensk singeletta. Även på album toppar festival. Jon Henrik Fjellgren får sin första etta med Goeksegh – jag är fri [Cupol/Sony Music]. Men totaletta är även denna vecka samlingen Melodifestivalen 15 [Metronome/Warner].

Förra veckan konstaterade MI att Melodifestivalen tagit över listorna. Vecka 12 är dominansen total. Att Måns Zelmerlöw skulle ta över efter sin överlägsna vinst i lördags var en lågoddsare (se mer i separat artikel). Zelmerlöw toppar självklart även den separata Svenskt-listan. Men även artister som Fjellgren och Hasse Andersson placerar sig högt på säväl singel som albumlistor.

Veckans klättrare i toppen av singellistan är symtomatiskt även den från festivalen. Dinah Nah går från 28 till 10 med Make Me (La la la) [Capitol/Universal]. Loreen – som gästade Andra chansen – klättrar ännu starkare. Från 50 till 25 med Paper Light (Higher) [Warner/Warner].

Men det finns även intressanta liströrelser som inte har med festivalen att göra. Veckans bästa nykomling på singellistan är Axwell Ingrosso vars On My Way [Universal/Universal] går in som 55. Som 63 debuterar en låt som sticker ut bland tidens typiska hits, Mumford & Sons med Believe [Watertower/Universal].

Även Heatseeker-listan undgör undantag, Här toppar nu Will Sparks som går från 16 till 1 med Ah Yeah! [Fun House/Universal]. Som nummer 2 ligger Kalle Johansson med För din skull [Pama/Universal] ett kliv från förra veckans 7.

På albumlistan är Europe veckans starkaste nykomling med plats 2 för War Of Kings [UDR/Warner]. Joel Alme går in som 12 med Flyktligan [Razzia/Sony] medan Hasse Andersson som 13 är tredje bästa nyhet med Guld och gröna skogar [Mariann/Warner]. En bit ner, som 29, placerar sig den mäktigt kritikerhyllade och rekordstreamande To Pimp A Butterfly med Kendrick Lamarr [Top Dawg/Universal].

Ny nummer 3 på samlingslistan är Rockabily Nationals part 3 [Atenzia/Budgetgrossisten]. På den klassiska listan återvänder Grammy-vinnande Anne-Sofie Von Otter med Duce France [Naive/Naxos] till plats 1 efter 30 veckor på listan.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/