19 mars 2015

PRIS Musikexportpriser till Max Martin och Spotify

Regeringens Musikexportpris 2014, för utomordentliga insatser för svensk musikexport, gick på torsdagen till låtskrivaren och producenten Max Martin, alias Martin Sandberg. Unikt för detta år är att vinnaren av Musikexportpriset även tilldelas årets hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport och för att sprida en positiv bild av Sverige i utlandet. Spotify tilldelas hedersomnämnandet för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering.

Priserna delades ut av näringsminister Mikael Damberg i UD:s bankhall i Stockholm på torsdagen. Prisutdelningsceremonin inleddes med ett panelsamtal med näringsminister Mikael Damberg och företrädare för musikbranschen. Moderator för samtalet var Linda Portnoff från Musiksverige.

– Svensk musikexport utgör en väsentlig del av den moderna Sverigebilden i utlandet och är således inte bara en betydelsefull näringsgren utan är utifrån mitt perspektiv i högsta grad också en viktig beståndsdel i ett brett och framgångsrikt Sverigefrämjande, säger näringsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Motiveringen för Max Martins pris lyder:

”Max Martin är en av upphovspersonerna bakom några av förra årets allra största låtar, Dark Horse med Katy Perry och de två låtarna Shake It Off och Blank Space med Taylor Swift. Alla tre har under 2014 toppat Billboard Hot 100 i USA. Han har återigen visat att han är en av de mest framstående personligheterna inom den internationella popmusiken. Att samma år dessutom få en Grammy som Årets producent, en ASCAP Pop Music Award för Songwriter of the Year och en svensk Grammis som Årets kompositör, är bara något som ytterligare förstärker hans unika position. Han var även med och gjorde om den svenska nationalsången i Volvoreklamen med Zlatan som visades över hela världen. Med sin 19:e listetta på Billboardlistan under 2014 är han den tredje mest framgångsrika låtskrivaren i listans historia.”

Övriga nominerade till priset var Anders Hillborg, First Aid Kit, Sabaton och Tove Lo.
Hederspriset

För första gången i prisets historia tilldelas vinnaren av Musikexportpriset även årets hederspris. Hederspriset tilldelas en aktör inom musikbranschen som gjort mångåriga insatser för svensk musikexport eller spridningen av svensk musik i utlandet och därigenom sin del i att sprida en positiv bild av Sverige.
Motiveringen lyder:

”Martin Sandberg, alias Max Martin, är en av världens mest framgångsrika låtskrivare och producenter. I mer än 15 år har detta popmusikaliska geni försett hela världen med låtar, melodier och produktioner, som har triumferat på världens alla tänkbara topplistor. Hans exceptionella känsla och uppfinningsrikedom för harmonier och detaljer har gjort att varenda superstjärna idag vill jobba med honom. Han har i grunden förändrat hur vi uppfattar melodier, som en journalist på New Yorker uttryckte det. Han är också pionjären som i decennier varit en förebild och inspiratör för andra talanger som gjort att Sverige idag har fått fram några av världens främsta låtskrivare. Han har öppnat upp dörrarna för det vi kallar det svenska musikundret och satt Sverige på kartan som ett av världens mest framgångsrika länder när det kommer till att skriva och exportera musik. Med 19 Billboard-ettor är han vår mest framgångsrika musikskapare genom tiderna och ingår nu i en topptrio tillsammans med Beatlesikonerna Paul McCartney och John Lennon.”
Hedersomnämnandet för insatser av särskild betydelse

Hedersomnämnandet för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering går i år till Spotify. Priset ska gå till en aktör som inte är kompositör, låtskrivare, producent, musiker eller annan utövare men som på ett betydelsefullt sätt bidragit till svensk musiks internationella framgång. Priset ska endast delas ut de år det finns särskilda skäl till det.

Motiveringen lyder:

”Årets hedersomnämnande går till ett banbrytande företag som markant förändrat vårt sätt att konsumera musik. Deras tjänst har initierat en utveckling som spritt sig över hela världen och som ger hopp till en bransch som under många år varit i kris. Nu riktas allas blickar mot Sverige som tack vare denna musiktjänst blivit en kristallkula för hela världens musikbransch. Årets hedersomnämnande går till Spotify.”

Lars Nylin