12 mars 2015

BOK Crowdfunding till uppdaterad ABBA-bibel

ABBA – The Complete Recording Sessions av ABBA-kännaren Carl Magnus Palm, ursprungligen publicerad 1994, kommer nu i en ny kraftigt reviderad och utökad utgåva. Det krävande arbetet med den nya utgåvan finansieras med hjälp av crowdfunding. Kampanjen för detta är redan i gång pågår fram till den 9 april 2015.

– Det finns en hel del nytt att berätta. När jag har jobbat med Deluxe Editions av ABBA:s originalalbum har jag hört alternativa mixar av låtar och oredigerade originaltejper som visar exakt hur hårt och noggrant gruppen jobbade för att den färdiga låten skulle bli så bra som möjligt, säger Carl Magnus Palm.

Originalutgåvan baserades på dittills okända fakta som författaren grävt fram, samt intervjuer med samtliga fyra medlemmar och andra nyckelpersoner som arbetade med dem i studion. ABBA – The Complete Recording Sessions var det första försöket att göra en seriös bok om gruppens musik. Under de 20 år som har gått sedan dess har ny information kommit fram som kommer att tillföras den nya upplagan.

Kanske viktigast av allt är att ABBA:s Björn Ulvaeus och Benny Andersson har givit Palm tillstånd att lyssna på mycket mer outgiven musik än det fanns möjlighet till i början av 90-talet.

– På den tiden var allting analogt, vilket gjorde det komplicerat att lyssna på band. I dag har all musik ABBA spelade in digitaliserats, och det är mycket lättare att lyssna på outgivna inspelningar och alternativa mixar.Bokens perspektiv har också breddats: den nya utgåvan kommer att berätta hur skivbolagen i marknader som Sverige, England, USA och Australien jobbade med ABBA:s skivor i med- och motgångar, fortsätter Palm.

Carl Magnus Palm har forskat och skrivit om ABBA i över 20 år. Han har skrivit flera böcker om gruppen, bland annat biografin ABBA – The Story. Palm är mångårig konsult åt ABBA:s skivbolag, Polar Music International, och medverkar till att sammanställa CD- och DVD-utgåvor.

Kampanjlänk: http://igg.me/at/abbatcrs

Lars Nylin