10 mars 2015

POLARPRISET till Emmylou Harris och Evelyn Glennie

Den skotska slagverkaren Evelyn Glennie och den amerikanska sångerskan Emmylou Harris blir årets mottagare av Polar Music Prize.

Prisen tillkännagavs vid en ceremoni på Stockholms stadshus på tisdagen. Årets två vinnare presenterades av SKAP:s ordförande Alfons Karabuda.

”Emmylou Harris rymmer hela den amerikanska kontinentens historia och topografi. Hennes röst följer konturerna av det amerikanska landskapet, från klippiga berg till vidsträckta slätter” skriver bland annat juryn i sin motivering om Harris.

Om Glennie, i ett bredare sammanhang kanske mest känd för ett framträdande roll tillsammans med gruppen Underworld invigningen av OS i London 2012, skriver juryn:

”Hon har vidgat vår uppfattning om vad musik är och visat att öron bara är en del av lyssnandet. Alla människor, oavsett fysiska förutsättningar, kan uppleva och utöva musik, känna och förmedla bra vibrationer”.

Evelyn Glennie och Emmylou Harris är den åttonde, respektive nionde kvinnan som mottar Polarpriset sedan det instiftades 1992.

Priserna delas ut i Stockholm 9 juni. Men redan 22 maj gästar slagverksvirtuosen Evelyn Glennie Stockholm för en konsert. Emmylou Harris gästar Way Out West i Göteborg i augusti.

Lars Nylin