10 mars 2015

FÖRLAG The Kennel på många fronter

Fram till nyligen var Solnabaserade The Kennel känt i den svenska förlagsbranschen som ”bolaget med alla Asienhits”. Nu börjar Kennel synas även på andra ställen. I helgen tävlar JTR i Melodifestivalen, varje vecka hörs förlagets musik i SVT:s serie Jordskott.

Deckar/fantasy-serien Jordskott har blivit en succé på SVT. Det pratas i sociala medier även ofta om musiken, ett verk av en trio låtskrivare från förlaget The Kennel.

En av dem, Erik Lewander, säger till MI:

– Projektet ”Jordskott” har vi egentligen levt med i över fem år sedan regissören Henrik Björn presenterade fröet till det som i dag är en TV-serie i 10 episoder. Hela projektet har varit väldigt speciellt.  Vårt yttersta mål var inte att göra något unikt, men vi ville definitivt experimentera med det dramaturgiska. Förutsättningarna med svensk urskog, folktro och småstadskänsla var perfekta för scoremusiken. När vi sedan började tänka på låtarna så handlade det om att väva in sagan/dåtiden i nuet. Serien utspelar sig i en mindre svensk ort 2015. Musiken och vardagen är ”nu” medan känslan i serien är ”då”. Kontrasten blir det sammanflätande.

Standard i svenska TV-serier brukar vara att det frontas av en etablerad röst, ni valde en annan väg?

– Vi har alla tre (Erik Lewander, Olle Ljungman och Iggy Strange-Dahl) skrivit musik på heltid i över 10 år och efter leveransen av Jordskott inser vi att vi behärskar alla genres. Artistmässigt har vi också försökt att inte ta några genvägar. Det hade kunnat bli jättefina rubriker kring ”den kända artisten” som sjöng ledmotivet men hur roligt och nyskapande är det? Nu sjungs Jordskott-temat I Will Meet You There av Adéle ”Ofelia” Cechal. En oetablerad sångerska som adderar något unikt i sitt uttryck.

Men det händer mer för The Kennel.

– Kygo feat. Conrads Firestone har ju blivit en enorm hit här hemma i Skandinavien och nu börjar den klättra högt i fler länder, bl a Tyskland och UK. Vi har ju Conrad signad till oss (originalförlag worldwide) som har skrivit låten tillsammans med norska Kygo. Conrad som också är på gång med eget solomaterial är support act till Ed Sheeran på Australienturnén med start 20 mars, totalt 13 utsålda konserter, säger Iggy Strange-Dahl.

Ett axplock av annat:

JTR:s Building It Up tävlar kommande helg i finalen Melodifestivalen. Trion som slog igenom med en sjunde plats i Australiensiska X-Factor 2013 är kontrakterade till The Kennel liksom alltså Erik Lewander och Iggy Strange-Dahl, som skrivit låten tillsammans med bandet.

Lewander och Hayley Aitken har även kvalificerat sig till slutfinalen i Eurovision genom att ha skrivit Moldaviens vinnarbidrag I Want Your Love.

Förlagets australiska kontraktering The Veronicas är på väg mot två gånger platina i Australien där de även är nominerade i Aria Awards (Song of the year) för singeln You Ruin Me. Nu har det även börjat bubbla utanför Australien och singeln är bland annat Veckans Hitvarning på Rix FM och nådde som högst en 8:e plats på engelska Top 100. Albumet släpps inom kort i både Storbritannien och USA. The Kennel kontrollerar större delen av albumet (och är originalförlag worldwide).

Dessutom fortsätter de Asiatiska framgångarna för Kennel. Förutom några listettor i Japan, Korea och Taiwan i januari och februari så vann förlaget (liksom ett flertal andra svenskar) även två Japan Golden Disc Awards som är Japans motsvarighet till Grammis. Låtskrivarna bakom dessa utmärkelser är Caesar & Loui och Olof Lindskog (Tohoshinki) samt Lewander och Ylva Dimberg (Girls Generation).

Lars Nylin