5 mars 2015

MELODIFESTIVALEN Johan Alexed från Being Blogged vill se en ”sista chansen”

Musikbloggaren Johan Alexed tycker att Andra chansen fyller en viktig funktion, men skulle också gärna se att tittarna fick rösta tillbaka en låt som åkt ut ur deltävlingarna, till finalen.

Johan Alexed bevakar Melodifestivalen på plats för egna popbloggen Being Blogged för andra året i rad, men har levt med festivalen sen barnsben. Så långt han kan minnas har han bara missat två festivaler.
– Ena gången studerade jag i USA, så det var inte mycket att be för där. Andra gången var i tonåren och vi skulle ha en spelkväll med kompisarna. Minns att jag tyckte det var skitjobbigt…

Någon stor schlagernörd vill han inte kalla sig – han har aldrig koll på årtal och placeringar för låtar som inte vinner – men han tycker att kvalitén på låtarna i festivalen vuxit sig stadigt starkare under 2000-talet. Från den klassiska schlagermallen till en mer kvalitativ popstil.

Andra chansen är fortfarande ett omdiskuterat format. Hur ser du på årets dueller? Är de rättvist utformade?
– Jag tycker Andra chansen ändå fyller en funktion. Kanske inte den viktigaste i tävlingen, men det är en rolig krydda och ett sätt att få låtar att växa med tiden.  I år tycker jag SVT tänkt till när de sätter låtar med liknande publik att duellera mot varandra. Det skulle bara kännas konstigt med Hasse Andersson mot Samir & Viktor. Det är ju inte samma publik. Nu kan de bli lite mer ”kill your darlings” om man ska välja bland två liknande bidrag, vilket är bra.

Är det någon låt som du tycker borde fått en andra chans men som inte gått vidare?
– Absolut!  Molly Pettersson Hammar förtjänade inte att åka ut i första delfinalen. I’ll be fine var ändå en av årets bästa låtar och personligen skulle jag säga att SVT slarvade bort den med appen.
– Jag och några vänner har pratat om en Sista chansen där man får nätrösta tillbaka en låt som åkt ut från deltävlingarna eller Andra chansen till finalen. Där hade Molly garanterat fått en ny chans.

Vilka låtar tror du går vidare på lördag och vilka skulle du helst se i finalen själv?
– Jag tror Weise, Amparo, Dinah Nah och Samir & Viktor går till final. För mig personligen är det viktigast att Kristin Amparo går till final. Det är där hon ska vara. Annars tycker jag att vi har en stark och rolig final i år. Bara det faktum att det finns två, kanske tre starka kandidater som kan vinna känns ju bäddat för riktigt bra tv-underhållning.

Dina tre bästa Melodifestivalslåtar genom tiderna?
– EuphoriaLoreen, Hela natten – Josef Johansson och Killing me Tenderly  – Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng.

Christel Valsinger