5 mars 2015

FÖRLAG Halv miljard till Kobalt

Musikförlaget/tjänsten Kobalt Music får nu 60 miljoner dollar, motsvarande en halv miljard svenska kronor, i riskkapital. Bakom investeringen står bland andra Google Ventures, liksom riskkapitalbolaget MSD Capital, bland andra.

Kobalt grundades i London år 2000 av Willard Ahdritz, som innan det hade studerat och verkat i Stockholm. Stockholm är också en av städerna där bolaget finns i dag. Några av de ledande svenska producenterna, inklusive Max Martin, finns bland Kobalts klienter.

– Vi är stolta över att Google Ventures och Michael Dells MSD Capital delar vår vision kring teknik och öppen och att vi nu arbetar ihop för att skapa ändrade förutsättningar för musikbranschen i dagens komplexa digitala värld, säger Ahdritz, till IDG News.

Pengarna ska enligt Kobalt gå till utveckling av ny mjukvara och för att höja kvaliteten på musiktjänsten.

Kobalt har sedan tidigare 66 miljoner dollar i riskkapital, framför allt från brittiska riskkapitalbolag. Totalt har Kobalt över 5 000 artister och låtskrivare, med 600 000 låtar från 500 musikbolag i tillgångar. Bland svenska låtskrivare som administeras av Kobalt finns In Flames, Max Martin, Roxette, Markus Krunegård, Patrik Berger, Mauro Scocco, At the Gates, Little Dragon, The Hives, The Sounds, Goat.

Lars Nylin