25 februari 2015

MELODIFESTIVALEN Ludvig Alfredsson från Poplight om favoriter och trender

Ludvig Alfredsson. Foto: Robert Lindberg.

Ludvig Alfredsson från musiksajten Poplight är på plats i Örebro och bevakar repetitionerna inför Melodifestivalens fjärde deltävling, men tycker inte riktigt att startfältet levererar. 

Poplight är en sajt som specialiserat sig på musiktävlingar och veckorna runt Melodifestivalen är förstås fullspäckade.  Skribenten och melodifestivalsentusiasten Ludvig Alfredsson tog sig ändå tid för några frågor från MI.

Hur ser du på resultatet i den tredje deltävlingen?
– Hittills har resultaten i varje deltävling varit väntade utan några större skrällar – vilket är udda från tidigare år. Isa kan ju ses som en skräll – men det blev ganska uppenbart ju närmare sändning man kom att hon skulle avancera.
– Jon Henrik Fjällgren var en given finalist, men jag skulle tippa på att det var relativt jämnt mellan tvåan och trean – där Isa fick lite fler röster än Kristin Amparo.

Vad har du för förväntningar inför den stundande fjärde?
– De har varit skyhöga – inte minst för att Måns Zelmerlöw ska göra sin comeback som artist i tävlingen  efter sex år. Men när jag fick höra låtarna igår kväll så levde de överlag inte upp till mina förväntningar. Det finns en hel del överraskningar som Hasse Andersson och Caroline Wennergren, men tyvärr så levde inte Måns Zelmerlöws låt upp till mina förväntningar. Den har stor chans att växa hos mig, men det är just nu inte riktigt vad jag vill skicka till Eurovision.

Nu när mer än halva tävlingen är genomförd, har du lagt märke till några trender i musiken eller framförandena för 2015?
– Den rådande  trenden så här långt under 2015 som jag har lagt märke till,  är att det verkar bli soloartisternas år. Hittills är alla finalister bara soloartister och om man ska tro förhandssnacket så är det stor chans att det blir så även efter lördag.

Vad tycker du om kvalitén på tävlingen jämfört med de närmsta tidigare åren?
– Vid det här laget kan jag tycka att kvalitén på årets låtar har varit sämre än vad de var till exempel förra året. Som den entusiast jag är så tycker jag det mesta är bara mellanmjölk och många ”utfyllnadsnummer”. Varje deltävling har i alla fall haft minst en höjdpunkt – men annars har det simmat runt lite.

Dina tre bästa Melodifestivalslåtar genom tiderna?
– Jag är stort fan av moderna och kanske lite udda låtar. Paris med Jay-Jay Johanson från 2013 är en av mina stora favoriter, sedan lägger jag väl till Behrang Miris Jalla Dansa Sawa från det året. Min tredje favorit får väl förutsägbart nog vara Euphoria med Loreen.

 Christel Valsinger

Foto: Robert Lindberg.