17 februari 2015

MELODIFESTIVALEN Ronny Larsson om favoriter och skrällchanser

– Melodifestivalens tredje deltävling brukar ofta innebära skrällar, säger QX-redaktör Ronny Larsson, som bevakar Melodifestivalen  för elfte året i rad.
Det som på pappret ser namnsvagt ut kommer att kunna överraska på lördag, menar han.

Det är Ronny Larsson som ansvarar för QX traditionella schlageromslag på februarinumret. Omslagen lyckas ofta förutse både vinnare och skrällar vilket bekräftas av att såväl Magnus Carlsson som Eric Saade och Mariette finns med på årets förstasida, som fått titeln Game of tones. Ronny Larsson driver också bloggen Schlagerprofilerna ihop med Ken Olausson.

En kommentar till resultatet från den andra deltävlingen?
– Ett fantastiskt kul resultat som visar att vad som helst fortfarande kan hända i Melodifestivalen. Sociala medier-kungarna Samir & Victors popularitet kunde inte mäta sig med två riktigt bra låtar och kanonartister.

Hur går snacket bland proffsen inför den tredje deltävlingen?
– Att det på pappret ser namnsvagt ut men att låtarna kommer att överraska på ett positivt sätt. Och kommer Sanna att blir ÄNNU bättre som programledare? Är det ens möjligt? Hon är helt fantastisk som värd för denna musikcirkus.

Vad har du själv för förväntningar på den?
– Enormt höga. Två av mina favoriter dyker upp här, Jon Henrik Fjällgren som framför Melodifestivalens första låt på samiska, och Kristin Amparo, som har en gudabenådad röst och en ballad signerad två av förra årets vinnarkompositörer, Fredrik Kempe och David Kreuger. Dessutom ska det bli kul att se vad poptjejen Isa hittar på. Är hon årets Ace Wilder? Deltävling tre brukar ju dessutom ofta innebära skrällar. Så var det 2010 (Timoteij), 2012 (Björn Ranelid), 2013 (State of Drama) och 2014 (Ace Wilder).

Om du fick bestämma – hur skulle du utveckla Melodifestivalen framöver?
– Lite som man gjort hittills: förfina och utveckla med små rörelser varje år. Vi ska absolut behålla sexveckorsturnén, det finns ingen som helst anledning att minska programantalet. Sex veckor är ingenting mot hela årstider med Lets Dance, Så ska det låta och Idol. I övrigt vill jag se en utveckling av appen, det är fortfarande idioti att man ska sitta och knappa som en galning under artistframträdandet. Och med tanke på resultatet i lördags, mer modern popschlager. Det är alldeles för lite av den varan. Men Magnus fina finalbiljett ger mig hopp om mer sånt…

Dina tre bästa Melodifestivalslåtar genom tiderna?
– Svårt att välja men jag älskar ju verkligen Something in your eyes med Jenny Silver, Kom med Timoteij och Popular med Eric Saade.

Följ @schlagerprofil på Twitter och @schlagerprofilerna på Instagram.

Christel Valsinger