17 februari 2015

DIGITALT X5 Music Sveriges största indiebolag

Johan Lagerlöf

Det har varit lite tyst ett tag kring X5 Music. Men så dök de upp igen i övre skiktet av topplistorna runt nyår. MI tog ett snack med VD Johan Lagerlöf om bolaget som betraktar sig som landets största indiebolag. Och som inte alls känner igen sig i det om ”lite tyst”…

Under många år var X5 Music flitiga leverantörer av nyheter till MI. Såväl från hemmaplan som i sitt New York-kontor gjorde man intressanta avtal i och omkring den framväxande streamingbranschen.

Men under de senaste åren har det varit lite tystare. Innan man runt nyår åter syntes på topplistorna. Bland annat som digital distributör av Håkan Hellströms listtoppande livealbum Boma Yé och just nu som distributör av bland andra Alfons hit Ganjaman 2015. Det senare en följd av att man är distributör av Universals tjänst Spinnup, där även man som Vigiland och Albin hittat storpubliken. Sofia Karlberg, med 350 000 streams om dagen, är en annan succé.

Föga överraskande känner VD Johan Lagerlöf inte igen sig när MI undrar var X5 hållit hus på sistone. Man har helt enkelt pysslat med business as usual, inklusive att man sedan några år sköter U5, en etikett för Universals katalog av jazz, klassiskt och oldies. Bara i december streamades U5-titlar 35 miljoner gånger.

Lagerlöf säger:

– 2014 har varit ett spännande år för oss. X5 har ju alltid varit lite av en outsider känns det som. Vi har jobbat mycket med fokus på utländska marknader men i år har det varit en spännande utveckling även i Sverige toppat av en listetta med ett julalbum över jul och dessutom Hellströms etta.

Hur såg bokslutet för 2014 ut?

– Vi ökade både omsättning och vinst. Omsättningen för 2014 uppgick till 85,4 miljoner och vinsten (EBITDA) till ca 6 miljoner.

Några nyheter på nya året?

– X5 erbjuder sedan årsskiftet distribution för etablerade artister som vill ha större kontroll själva men ändå en personlig relation och ett nära samarbete. Vi har fått en jättebra respons och Håkan Hellström var en av de första artisterna som använde denna modell. Med en modern distributionslösning för etablerade artister som vill ha kontroll och snabbt kassaflöde, Spinnup för nya artister som söker exponering och digital paketering och playlists för de som har äldre musikkatalog, har X5 nu en bra lösning för alla behov.

Hur siar du om 2015 konkret för X5?

– Bolaget spår en fortsatt stark tillväxt under 2015 och en spännande utveckling med fler streamingtjänster på marknaden. X5 kommer att släppa ca 10 000 nya produkter under 2015.

Och för streamingsammanhanget i allmänhet?

-När 2015 är klart kommer både Apple och Youtube ha egna musikstreamingtjänster. Vi tror att Spotify kommer att dominera även fortsättningsvis. Men fler aktörer ger en ännu större marknad och fler möjligheter.

Lars Nylin