15 februari 2015

SKIVBOLAG Dubbelt albumaktuella Ida Long i avtal med Comedia

Ida Long har tecknat skivkontrakt med Comedia, som hon sedan tidigare även har managementavtal med.  Avtalet undertecknades i Sound Society Studios, där den svenska sångerskan just nu arbetar med sitt nästa fullängdsalbum. Den här veckan är Ida Long aktuell med minialbumet Ida Long vs. Mintelligence [Comedia / Playground], som samlar resultatet av hennes samarbete med det svenska producentteamet Mintelligence.

Internationellt är Ida Long mest känd för sin tolkning av låten Mad World i den flerfaldigt prisbelönta trailern till den amerikanska tv-serien Mad Men. Sedan sitt första soloframträdande i New York sommaren 2010 har Ida Long gjort ett flertal Europa-turnéer och uppträtt på klubbar i bl.a Berlin, Paris, London och Amsterdam (på Van Gogh Museum). Hon är dessutom involverad i ett antal musikprojekt i Japan och Sydkorea.

Efter det att Ida Longs kombinerade EP/DVD-projekt In Dark Woods toppat SverigeTopplistan/midprice hösten 2011 gick debutalbumet Walk Into The Fire i januari 2012 direkt in på Sverigetopplistans plats 11. Under våren följdes framgångarna upp med festival- och klubbspelningar i såväl Sverige som Tyskland samt uppmärksammade framträdanden i radio och TV.

Som soloartist har Ida Long jämförts med både Kate Bush, Lykke Li, Feist och Björk. I boken Symphony In Blue: Kate Bush and her legacy uppmärksammas hon av författaren Marta Oliehoek-Samtowska som hyllar ”…the work of Ida Long, in particular for her intruiging and arty mix of music and dance. I would describe her music as ”Portishead meets Kate Bush” and her clips as ”Kate Bush meets David Lynch” . Yet, what Ida produces is actually very original and you should listen to her and watch her videos with an open mind”. Den engelska musiktidningen Uncut, har skrivit att ”Ida Long edges towards Madonna-style disco ecstasy”.

Tillsammans med dansarna Nanna och Isabella Amoruso Kokko, som hon förra året arbetade med i New York, framträdde Ida Long förra året med Mintelligence-projektet på klubben Shangri-La på Berns i Stockholm och på festivalen Live at Heart. Utgivningen av Ida Long vs. Mintelligence följs i februari upp med ett antal exklusiva framträdande tillsammans med likaledes albumaktuella Twiggy Frostbite, i hemstaden Gävle samt i Stockholm, där Ida Long onsdag 18 februari firar releasen på Story Hotel.

Ida Long vs. Mintelligence kommer senare i år att följas upp med Ida Longs andra fullängdsalbum. Just nu pågår arbetet i studion Sound Society, tillsammans med brödraparet Rasmus och Petter Diamant, som liksom Ida Long även är medlemmar i det singelaktuella Baron Bane som i år släpper sitt tredje fullängdsalbum [Despotz / Playground].

Ida Long vs. Mintelligence [Comedia / Playground] släpptes 11 februari.

Lars Nylin

Bilden, fr.v: Rasmus Diamant, Ida Long, Malin Jonsson (artistansvarig, Comedia) och Petter Diamant