12 februari 2015

Nya namn i Swedish Music Hall of Fame

För andra gången har artister och musikskapare valts in i Swedish Music Hall of Fame för betydande insatser inom svensk populärmusik. De invalda är Jussi Björling, Neneh Cherry, Anders Burman, Peps Persson, Alice Babs, Ulf Lundell, Carola Häggkvist, Yngwie Malmsteen, Gullan Bornemark och Robyn.

De invalda måste ha enligt reglerna för hedersbetyget ha skivdebuterat för minst 20 år sedan. Det långsiktiga syftet med Swedish Music Hall of Fame är att ge ett erkännande till personer som lagt grunden för svensk populärmusik och därigenom inspirera till nyskapande och utveckling inom musiken.

De invalda hedras även med en permanent utställning i Swedish Music Hall of Fame i samma byggnad som ABBA-museet på Djurgården i Stockholm. Den uppdaterade utställningen går att se från och med 13 februari. Juryn består av ordförande Jan Gradvall, Per Sinding-Larsen, Ametist Azordegan och Kerstin Behrendtz. Nytt för i år är att de tidigare invalda artisterna och musikskapare i Swedish Music Hall of Fame har fått möjlighet att vara delaktiga i röstningsprocessen och påverka vilka de önskar se invalda vid sin sida.

De tidigare invalda i Swedish Music Hall of Fame som hedrats med en utmärkelse är: ABBA, Jan Johansson, Roxette, Eva Dahlgren, The Latin Kings, Evert Taube, Ebba Grön, Nationalteatern, Cornelis Vreeswijk,
Entombed, Stina Nordenstam och Monica Zetterlund.

Lars Nylin

På bilden Robyn, Gullan Bornemark, Jussi Björlings son Lars, Neneh Cherry, Carola Häggqvist och Anders Burmans son Svante. Foto Gustav Wiking.