12 februari 2015

4 SNABBA Jonas Siljemark om Jonasreport.com

Jonas Siljemark och Sabina Ddumba

Jonas Siljemark, VD på Warner Music, tröttnade på att det tog för lång tid att scanna det globala Spotifyläget för låtar ”manuellt”. Följden blev Jonasreport.com – en lista över 200 heta singlar med fakta hämtat från Spotifys web-API – som i sin beta-version Twitterhyllats även av Spotify själva. På bilden får Jonas sällskap av Sabina Ddumba, en av de artister han hoppas kunna följa på listan.

Hur fick du idén till Jonasreport.com?

– Jag tyckte helt enkelt att det tog alldeles för mycket tid att scanna Spotifylistor manuellt i olika länder och tänkte att detta måste kunna göras på ett enklare sätt. Precis som Whale Report gjort för iTunes. Kristoffer Svanmark på kontoret, hackare i världsklass, gjorde detta möjligt.

Varför valde ni att göra Jonasreport offentlig?

– Jag är inte den enda listnörden och kollegor i branschen tycker nog att det är intressant att titta hur det går för olika låtar, och med Jonasreport.com får man en snabb övergripande bild med statistik. Den fick arbetsnamnet Jonasreport och fick behålla det även när vi lade ut den som beta.

Vilka motsvarande andra ”tjänster” använder du själv och hur mycket listnörd är du?

– Jag använder Grammotex varje dag för en ackumulerad bild, Whalereport för iTunes, Radiomonitor och naturligtvis Spacer. De flesta som jobbar på musikbolag är nog listnördar av ett eller annat slag och jag tror att det gäller även många artister och kompositörer.

Hur viktiga är sådana här analyser i er vardag?

– Analyser är extremt viktiga men aldrig viktigare än låten och artisten.

Lars Nylin