11 februari 2015

4 SNABBA Bobby Ljunggren kompositör/författare

Med 45 bidrag till Melodifestivalen – varav fem vunnit – är Bobby Ljunggren en av våra mest respekterade låtskrivare. Men bakom succén fanns ett allt djupare beroende av sömntabletter och längre tillbaka en uppväxt i fosterhem. Om detta och annat berättar Bobby i självbiografin I skuggan av rampljuset – Maskrosbarnet som vann Melodifestivalen.

Varför biografi?

– De senaste 20 åren har vänner och bekanta som känt till delar av mitt liv ofta sagt att jag borde skriva en bok. Speciellt de som kände till min uppväxt på fosterhem. Efter en lång karriär i musikbranschen har jag förstås också varit med om fantastiska saker som många tycker är underhållande, så jag tyckte nog att det fanns stoff till en bok.

Hur resonerade du med dig själv om vad du skulle ta upp och inte ta upp i din berättelse?

– Jag började skriva på den här biografin hösten 2008, så var det min uppväxt och mitt liv i musikbranschen som låg i fokus. Min mor, som jag hade en komplicerad relation till, var på väg att bli dement, och jag skrev för att försöka förstå vissa bitar av mitt liv, och hade inga tankar om att boken skulle släppas kommersiellt. När Linda (Grahn) och förlaget (Printz) kom in i bilden hade mitt liv skapat några kapitel till, kapitel som var så mörka att jag först inte orkade ta med dem i boken. Men jag beslutade mig för att vara öppen och skriva om det svåraste: mitt tablettberoende och om avgiftningen som nästan tog livet av mig. Då kände jag också att det blev angeläget att boken skulle läsas av fler, att den kanske kunde hjälpa någon. Det svåraste med boken var att sortera ut vad som inte skulle vara med.

Vilka musikbiografier har inspirerat dig och varför?

– Här måste jag genera mig själv med att svara att jag inte läst många biografier. Jag får ta och skärpa mig och börja nu!

Vad pysslar du med musikaliskt just nu och framöver?

– Jag jobbar just nu med Andreas Johnson och mello 2015 . Vad gäller mitt musikskrivande så har jag just gått ur mitt kreativa vinteride. November-januari skriver jag väldigt lite musik. Det är för mörkt för att skriva då. Nu är ljuset på väg tillbaka.

Lars Nylin