5 februari 2015

SPOTLIGHT Markus Krunegård ”Go Johnny Go”

Go Johnny Go [Kobalt/Universal] är en satirisk skildring av musikerlivet på den amerikanska västkusten med en av Markus Krunegårds bästa refränger på länge.

I februari för ett år sedan gav sig Markus Krunegård och Patrik Berger ut på låtskrivarresa till Kalifornien. Berger med Icona Pops I Love It och Robyns Dancing On My Own i bagaget. Krunegård med en framgångsrik solokarriär i Sverige. Men den kände ju inte amerikanerna till och det är lätt tro att det är den här resan som beskrivs i textraderna Patrik surfar på Billboard-vågen/ Jag är killen som kommer på köpet. Om det inte vore för att Go Johnny Go skrevs tidigare – den framfördes live redan sommaren 2013.

Förra årets låtskrivarresa verkar ju dessutom ha gått ganska bra. Det blev åtminstone två låtar till Charli XCX-albumet Sucker (som även Noonie Bao bidragit på).

Men texten är inte desto mindre rolig. En skissartad satir över  livet som låtskrivare på den amerikanska västkusten, med lika delar fascination för amerikansk kultur som trötthet över densamma. Tempot är hetsigt och de ettriga gitarrerna är av ett slag som nästan bara Markus Krunegård lyckas få in på radiosspellistorna numera.  Passningen till Johnny B Goode är också snygg – låten om den skicklige gitarristen som har framtiden för sig. Här kan du bli vad du vill om du vill, sjunger Krunegård. Men det är nog inte helt säkert att han verkligen vill:

Här är allting alltid refräng, hemma i Sverige är det mer som versen
Jag gillar båda två, men refränger och fett tröttnar man på

Men det här är hans bästa refräng på länge. Och jag har inte tröttnat än.

Christel Valsinger