5 februari 2015

MELODIFESTIVALEN Carolina Norén om förväntningar och favoriter

Melodifestivalen dundrar igång med sin första deltävling på lördag. På plats i Göterborg finns förstås melodifestivalsentusiasten Carolina Norén från Svensktoppen, som rapporterat om Melodifestivalen och Eurovision song Contest för Sveriges Radio sedan 1999. I år gör hon ”Mellopodden” ihop med Kris Boswell och sänder P4 Musik direkt från arenorna efter varje deltävling.

Vad har du för förväntningar på den första deltävlingen?
– Mina förväntningar är höga, det är alltid roligt med en premiär – se de nya programledarna Sanna och Robin, de nya reglerna som ska prövas… Göteborg är traditionellt sett också en bra värdstad. Det ska bli kul att se Eric Saades comeback i tävlingen och självklart att få höra hans olika uttalanden. Han har ju redan lovat att vinna Eurovision. Eric är för Melodifestivalen vad Zlatan är för fotbollsvärlden – leverantör av kaxiga och roliga oneliners.

Vilket bidrag ser starkast ut på pappret tycker du?
– Jag är väldigt nyfiken på Miss Lis debut som låtskrivare med låten Don´t stop believing som kommer framföras av Mariette. Det ska också bli spännande att höra Kristin Amparo som jag tycker har en fantastisk röst som jag hoppas kommer till sin rätt i balladen I see you. Och så hoppas jag att Magnus Carlsson lever upp till sitt löfte om en discorökare i Möt mig i Gamla Stan.

Du som rör dig mitt i mellosmeten – vad snackas det mest om inför första deltävlingen?
– Många med mig är nyfikna på hur alla förändringar kommer att påverka tävlingen. Nu är det ju t ex bara sju låtar per deltävling och de låtar som inte går till final får spelas direkt i radion. Hur kommer det att påverka? Och den här nya appen som ska locka unga att rösta genom att trycka hårt på sina mobiler – hur tänker man där? Och kommer Måns Zelmerlöw att försöka psyka Eric Saade för att bättra på sina chanser nu när Måns sitter i greenroom som låtskrivare den här veckan… (Det rår vi inte för som framförs av Behrang Miri och Victor Crone).

Vilken melodifestivalslåt har gått bäst på Svensktoppen genom tiderna? 
I did it for love med Jessica Andersson från 2010 är den låt som varit mest framgångsrik. Det blev sammanlagt 98 veckor 2010-2012. 2010 arrangerade jag en omröstning om vilken melodifestivallåt som legat på Svensktoppen som lyssnarna tyckte var bäst. Michelangelo med Björn Skifs från 1975 vann med 32.5% av rösterna (Tvåa kom Waterloo med ABBA som fick 31.6% .) Överlag går ofta en annan låt än årets vinnare bättre på listan…

 Dina tre bästa melodifestivalslåtar genom tiderna?
–  Hela världen för mig med  Sanna Nielsen, 2003, La Dolce Vita med After Dark, 2004 och Live Forever med Magnus Carlsson, 2007.

Christel Valsinger

Fotnot: Mellopodden läggs ut på Sverigesradio.se/poddradio och i appen Sveriges Radio play lördagar kl 08 med start den 7 februari.