5 februari 2015

ARTIST Hennes Beyoncé-cover gör megasuccé på You Tube

Sofia Karlbergs version av Beyoncés Crazy In Love har nära 12 miljoner visningar på You Tube och över 6 miljoner lyssningar på Spotify. Nu ligger den åtta på UK Indie Singles Chart. MI blev nyfikna på Sveriges nya You Tube-stjärna.

Den första trailern till filmen 50 Shades Of Grey släpptes i augusti förra året och innehöll en bit av Beyoncés Crazy In Love, i en ny version och med ett lugnare tempo. Bara några dagar senare hade Sofia Karlberg spelat in en cover på den och lagt ut på sin You Tube-kanal. Responsen blev enorm och har hållit i sig. Så pass att den nu klättrat upp på en åttonde plats på den brittiska listan för independentsinglar.

Hur känns det? Du delar listan med artister som Milky Chance, Macklemore och The Prodigy.
– Det känns helt sjukt. Det har gått otroligt fort och jag var nog inte riktigt beredd haha. Men jag är självklart jätteglad och det är kul att så många verkar gilla min version!

Din You Tube-kanal har nästan 200 000 prenumeranter. Hur länge har du haft den och hur jobbar du med den?
– Jag startade kanalen 2010 men det var inte förrän 2014 som folk faktiskt började hitta dit. För bara ett halvår sedan hade jag kanske 10 000 prenumeranter och nu nästan 200 000. Det har gått väldigt fort. I början av förra året började jag jobba med producenterna Quiz&Larossi och det är mycket tack vare dem det har gått så bra! De har producerat alla låtar jag lagt ut.

Hur väljer du covers?
– Jag tror att allting handlar om att ha bra timing och fantasi! Vill man få sin kanal att växa är det smart att välja låtar som är nya och populära, låtar man vet att folk kommer att söka på. Sen är det alltid kul med folk som gör sina egna versioner på låtar och vågar experimentera lite.

Att lägga ut egna covers på You Tube har börjat bli ett etablerat sätt att nå ut som artist och skaffa sig fans utan att vara kontrakterad av ett stort skivbolag. Men det har också lett till skivkontrakt för ett flertal idag stora artister. Justin Bieber började lägga upp egna klipp redan som 12-åring. Brittiska sångaren Conor Maynard hade lagt upp egna versioner av låtar med Rihanna och Taio Cruz när han upptäcktes av ingen mindre än Ne-Yo.

Sofia Karlberg går just nu andra året på sånglinjen på Rytmus musikgymnasium och känner ingen stress med att skaffa skivkontrakt. Hon trivs med samarbetet med produktionsduon och tycker att det är viktigt att hitta sig själv och veta vad man vill först.

– Jag hoppas att jag i framtiden kan jobba med musiken på en sån nivå att jag kan försörja mig på att göra det jag älskar, men vet såklart att det är en svår bransch att lyckas i. Jag vill utvecklas inom allt som har med musik att göra, skriva låtar, producera. Nå ut till folk! Musiken har alltid funnits där och jag har vetat ända sedan jag var liten att det är det här jag vill göra. När jag ser en mikrofon blir jag lycklig!

Christel Valsinger