17 januari 2015

PRIS Alla vinnarna P3 Guld

Den trettonde upplagan av P3 Guld arrangerades i lördags på Scandinavium i Göteborg. Linda Pira blev i ett fält dominerat av kvinnliga artister kvällen drottning då hon kammade hem två priser. Här är alla vinnarna och en kort rapport:

Årets artist: Timbuktu – För livet till döden

Årets grupp: First Aid Kit – Stay gold

Årets låt: Knäpper mina fingrar (Remix) – Linda Pira 

Årets nykomling: Tove Lo

Guldmicken (årets live-akt): Veronica Maggio 

Årets dans: La Fleur – samlad produktion

Årets hiphop/soul: Linda Pira – Matriarken

Årets pop: Beatrice Eli – Die Another Day

Årets rock/metal: Crucified Barbara – In The Red

P3 Guld 2015 leddes av Kodjo Akolor och Tina Mehrafzoon och följande artister uppträdde: Albin feat. DMA, Galantis, José González, Joy, Lorentz, Little Jinder, Linnea Olsson, Say Lou Lou & Lindstrøm, Silvana Imam & Marlene och Thomas Stenström.

Prisutdelare:

Kodjo Akolor, Kristin Amparo, Love Antell, Ola Salo, Linnea Henriksson, Robert Jakobsson, Bianca Kronlöf, Dennis Lyxzén, Veronica Maggio, Mats Nileskär, Petter, Rosh, Seinabo Sey och Linnea Wikblad.

Årets gala var den 13:e i ordningen och temat ”nybliven tonåring återkom. Bland annat berättade några av galans uppträdande artister i ett filmat inslag om vad de lyssnade på när de var 13. Joy älskade Darin och Thomas Stenström lyssnade på allt från Iron Maiden till Eva Dahlgren – i hemlighet.

Några MI-favoriter under kvällen:

Bland prisutdelarna utmärkte sig kombon Mats Nilseskär och Rosh, som presenterade kategorin hip hop/soul. Nileskär hyllade i somras bortgångne Christian Falk. Veronica Maggio delade ut priset för året artist och gav goda råd till alla de som inte vinner och påminde om att hon själv varit nominerad till olika priser 21 gånger utan att vinna.

Bland uppträdanden: Linnea Olsson som framförde sin What på sång och cello och sedan kompade Albin och MDA i nya låten Frank. Mycket vackert och stilfullt, det hyllades under sändningen t o m av Ulf Lundell på dennes blogg. När Little Jinder gjorde sin Vita bergens klockor förvandlades scenen till ett fantasi-flickrum med rosa sminkbord och  en stor bild på Leonardo DiCaprio i bakgrunden. Hon sjöng slutrefrängerna gungandes på en stor, blomklädd gunga i ett regn av rosa konfetti. José González hade världspremiär på sin nya låt Leaf off/The cave. Joy, för hennes kraftfulla framförande av Kattliv, som började med henne ”upphängd” på ett stort guldkors och slutade i svängig dans.

Lorentz blev utan priser till mångas förvåning, men avslutade mäktigt med Duvchi, JJ, Jaqe och Joy i Där dit vinden kommer.

Galan går att höra igen på www.sverigesradio.se och tv-sändningen som visades i SVT1 finns att se på SVT Flow och SVT Play i efterhand.

Lars Nylin