15 januari 2015

TV ”Lyckliga Gatan gör mig lycklig”

I Lyckliga Gatan i TV4 möts unga rappare och rutinerade artister och tolkar varandras låtar. Men det blir faktiskt mycket mer än så. Murarna mellan det gamla och nya Sverige rivs. Till tonerna av gamla schlagers och svänget av nyproducerade beats.

När programledaren Näääk och rapparen Gee Dixon lämnar Visättra och besöker Arja Saijonmaa på hennes sommarställe i Finland kallar hon dem ”små fröknar” för att de gnäller över mygg och är rädda för att bada i den kalla sjön. ”Jag hatar skogen” säger Gee, eller George som han egentligen heter.

Man är trygg i sina hemmakvarter, men det är när man tar klivet utanför som riktiga, omvälvande möten kan ske. Det som börjar humoristiskt i sin kulturkrock djupnar när Gee Dixon får veta att Arja Saijonmaa sjöng låten han ska tolka, Jag vill tacka livet, på Olof Palmes begravning, inför världens presidenter och kungar. Det är där och då de länkar i varandra. Han kan ta låten och lägga in sitt eget liv i den.

När Arja sedan i slutet av programmet tolkar Gees Molnen skingras till kompet av en karg orgel, med blicken stadigt förankrad i hans, har gränserna dem emellan suddats ut.

Det låter kanske pretentiöst, men det här är ett program som Sverige behöver just nu. Vi behöver mötas och hitta beröringspunkter, över generations- och kulturgränserna. Att det är just musik som gör dessa möten möjliga är förstås ingen överraskning.

En del jag pratat med säger att de inte orkar med ännu ett ”Så mycket bättre-program”, men här finns verkligen så mycket mer. Här får lovande rappare en chans att ge en personlig bild av sig själva och sitt låtskrivande. Vi får höra nyskrivna låtar, inte bara kända hits i nya versioner. Vi får kliva in i Redline studios och se hur bröderna Salazar skickligt förankrar gamla, svenska hits i nuet med en modern produktion.  Och vi får se en vitskäggig Harpo och en piprökande Bengt Palmers ta sig an en raptext.

Produktionsbolaget Maastiff har gjort ett riktigt fint jobb med casting. Näääk är en avslappnad och kunnig programledare. Och till skillnad från i många andra musikprogram finns här lika många kvinnor som män bland artisterna.

Nästa vecka möts schlagerdrottningen Kicki Danielsson och rapparen Kumba. På pappret låter det långsökt, men de första avsnitten av Lyckliga gatan har ju visat att avstånden är så mycket mindre än man tror.

Christel Valsinger

Foto: TV4