12 januari 2015

ARTIST Svenska bandet Electric Religions prisbelönt i Kina

Det svenska hårdrockbandet Electric Religions dokumentärfilm om bandets The Golden Awakening Tour i Kina 2014 belönades i nyårshelgen med guldpriset på The 6th Macau International Movie Festival, Asiens största filmfestival. Hela bandet fanns på plats för att ta emot priset på den stora filmgalan i Macau, där man även framträdde live. 

– Att som ett rockband vinna detta prestigefyllda pris på en filmgala är ett kvitto på att vår idé med de gränsöverskridande mötena vi gör går hem, kommenterar bandets gitarrist och grundare Steven Kautzky Andersson. De visar även på en helt ny väg för hur svensk musik kan nå ut på den kinesiska marknaden.

– Vårt koncept bygger på möten mellan dels svensk musik och innovationer, dels kinesisk kultur och traditioner. Electric Religions är samtidigt ett möte mellan musik och film, då vi skriver musiken utifrån bilder och möten kopplade till olika människor och platser som har olika historier att berätta.

På höstens The Golden Awakening Tour i Kina spelade Electric Religions bland annat för 20 000 personer på Zhuhai International Beach Music Festival samt på rockklubben Yu Gong Yi Shan Music Bar i Beijing. Under turnén producerades den nu prisbelönta dokumentärfilmen om Electric Religions upplevelser och turnéns genomförande av ett kinesiskt film- och produktionsteamet i samarbete med personal från den svenska klusterorganisationen Future Position X. På filmfestivalen i Macau mottog bandet priset tillsammans med Future Position X verksamhetsledare Johan P Bång.

Filmfestivalen i Macau bevakades stort av asiatisk media, inte bara i Kina utan även i bland annat Sydkorea, Taiwan och Malaysia. Totalt beräknas 1.6 miljarder tv-tittare runt om i hela Asien ha följt evenemanget.

Tillsammans med en grupp kinesiska munkar från Shaolintemplet – ursprungshemmet för en av de mest kända kung fu-stilarna – gjorde Electric Religions ett bejublat framförande inför gräddan av Kinas film- och TV-bransch. Spelningen hyllades bland annat av den kände filmskådespelaren Jean-Claude Van Damme, som glatt spelade med på luftgitarr i Electric Religions Bruce Lee-hyllning Lee Chao-Long

Intresset för det svenska bandet är stort i Kina och med ambitionen att nästa år återvända till landet för ytterligare konserter förhandlar man just nu med ett antal kinesiska turnéproducenter och festivalarrangörer.

– Vår resa har bara börjat, konstaterar Steven Kautzky Andersson. Vi fortsätter nu lika målmedvetet och fokuserat på att bygga relationer med människor och företag som vill skapa något större tillsammans.

Embryot till Electric Religions föddes för några år sedan i Los Angeles av den internationellt hyllade gitarristen Steven Kautzky Andersson, som redan på 90-talet uppmärksammades av den amerikanska gitarrbibeln Guitar Player. På det grammisnominerade debutalbumet Gipsy Power, som fick genomslag även i Japan (och producerades av Musikindustrins tidigare redaktör Claes Olson, som idag ansvarar för bandets management) medverkade även Electric Religions nuvarande basist Mikael Nordmark. Bandet frontas av sångerskan Neili Bjerring och bakom trummorna återfinns Håkan Åstrand.

I februari premiärvisas dokumentärfilmen om Electric Religions Kina-turné i Sverige.

Lars Nylin

Länkar: 

Electric Religions (official website):
http://electricreligions.se/

Electric Religions (Facebook):
https://www.facebook.com/pages/Electric-Religions/527482487326842?fref=ts

Electric Religions: Lee Chao-Long (official video)
https://www.youtube.com/watch?v=E8DVD56RLJA