9 januari 2015

4 SNABBA Ludvig Werner/Ifpi om nya Sverigetopplistan

Topp 100 på singellistan, en ny ”Heatseeker”-lista, listor för ”Svenskt” och ”Vinyl”. Den här veckan presenterar Sverigetopplistan flera spännande nyheter. Ifpis VD Ludvig Werner berättar om bakgrunden och framtidsplaner.

Varför dessa nyheter på Sverigetopplistan?

– Vi har diskuterat dessa nyheter under hösten och tror att det med jämna mellanrum behövs olika typer av förändringar för att spegla den konsumtion som publiken i Sverige ägnar sig åt. Om deras beteende förändras måste listorna göra detsamma. Sverige var först i världen med att (2010) ta med streaming på singellistan och sedan även först med att ta med streaming på albumlistan (2013).
Vad innebär Heatseekerlistan?
– Den svenska singellistan är oerhört volymstark idag. Kanske en av de tuffare listorna att ta sig in på i Europa. Grunden till Heatseeker är att vi i två steg vill öka antalet låtar som kan ta plats och synas på listan. Steg ett var att nu även förlänga den svenska singellistan till topp 100 eftersom volymen som krävs även för att ta sig in på platserna 61-100 är extremt hög. Steg två är att nu även skapa en ”Heatseeker”. Den listan visar vilka (nya) låtar som ligger utanför top 100 och som inte tidigare varit inne på topp 100-listan. Att synas på Heatseeker skall vara en indikation på att man är på väg att slå sig in på den officiella topp 100-listan.
Hur stor tror du personligen att vinylåterkomsten kan bli?
– Det är svårt att spekulera i men att vinylen är en relevant ljudbärare, kanske särskilt inom vissa genres, är tydligt. Och som jag sade ovan, om publiken tycker om vinyl skall det naturligtvis finnas en topplista!
Vad önskar du själv för nästa steg för Sverigetopplistan?
– Jag tycker det är kul att vi nu även har en ”Svenskt – Top 20″. Den svenska andelen på topplistan har ju minskat en del de senaste åren så en egen lista för våra svenska artister är bra. Kanske kan ett önskemål för framtiden vara att någon av våra listor även presenteras via online-TV med videor och programledare?
Lars Nylin