8 januari 2015

SVERIGETOPPLISTAN v 2 Amen, Hozier!

Efter tio veckar på listan och mäktigt streamande klättrar irländaren Hozier till förstaplatsen på singellistan. Den här veckan kan MI även presentera de nya listorna HEATSEEKER, SVENSKT och VINYL.

Under julen var Hoziers Take Me To Church [Rubyworks/Universal Music] den enda färska låten som matchade julklassikerna på exempelvis Spotify. Totalt är irländarens debut nu uppe i 138 miljoner streams och 64 miljoner visningar på YouTube. Det och annat har nu inneburit hans första Sverigeetta. Låten är topp ett eller två i merparten av de största popmarknaderna i världen.

På en singellista som från nu redovisar topp 100 är det i övrigt relativt stabilt. Det största klivet gör förra veckans nykomling Timmy Trumpet, som med hjälp av rapparen Savage går från 49 till 29 med Freaks [Ministry Of Sounds/Sony Music].På plats 100 finns för övrigt Tiesto som återvänder med Wasted [Universal/Universal Music].

Två nya kompletteringar till singellistan är HEATSEEKER respektive SVENSKT. På den förstnämnda toppar Yelawolf med Till It’s Gone [Universal/Universal Music] före Weeknd som klättrar från 11 till 2 med Fifty Shades Of Grey-låten ”Earned It” [Universal/Universal Music].

Den helsvenska listan har föga överraskande Avicii som nummer ett med The Nights [PRMD/Universal Music].

På albumlistan återkommer Ed Sheeran till förstaplatsen med X [Atlantic/Warner Music]. På en i toppen mycket brittisk lista går Calvin Harris från 7 till 2 med Motion [Columbia/Sony Music] och Sam Smith från 9 till 3 med In The Lonely Hour [Capitol/Universal Music]. Faktumet att One Direction ligger fyra förstärker ytterligare Union Jack-prägeln.

Sheeran är för övrigt även totaletta, samlingen Så mycket bättre: säsong 5 [Eva/Sony Music] är fortsatt etta på samlingslistan men nu 4 på den totala listan.

På den helt nya vinyllistan tronar på första plats förra veckans albumetta AC/DC med Rock Or Bust [Columbia/Sony Music]. En kompensation för att plattan på albumlistan fallit till plats 10.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/