11 december 2014

SPOTLIGHT Lisa Ajax ”Unbelievable”

En midtempoballad om den långa och hårda kampen för att lyckas och att slutligen nå sina mål. Årets Idol-vinnarlåt följer den traditionella formen. Men för låtskrivaren Jimmy Jansson är den ett genombrott.

Idolvinnarlåtar är en egen liten genre. På tre minuter ska de fånga känslan av det segrande ögonblicket, då drömmen blir sann, kampen är över och målet nått. Samtidigt ska låten fungera även när konfettiregnet upphört och glädjetårarna torkat. Kontrasten blir tydlig vid det obligatoriska framförandet i TV 4 nyhetsmorgons avskalade studiodekor morgonen efter.

Årets vinnarlåt, signerad Jimmy Jansson [Lionheart Music] tillsammans med amerikanska låtskrivarparet Micah och Lori Wilshire [Young Guns Publishing/Kobalt music] rättar sig väl in i ledet av midtempolåtar och ballader om besannade drömmar. Hade man vetat att det var stensäkra vokalissan Lisa Ajax som skulle kamma hem vinsten kunde låten kanske fått innehålla större röstutsvävningar, men däri ligger ju också en av utmaningarna – att skapa en låt som blir magisk oavsett vilken artist tittarna röstar fram för att sjunga den.

Där många idolvinnartexter är dubbelbottnade kärleksförklaringar, som kan riktas till såväl publiken som en partner, så verkar Unbelievable enbart handla om resan mot toppen. Versen har ett vemodigt anslag och berättar om den långa vägen mot målet, utan guidning men med storstadens glittrande ljus i sikte. Där känns låten modern och har lite av den mörka ton som artister som Lorde och Tove Lo gjort till sin. Refrängen är mer traditionell i sin pampighet och det är främst här låten får sin Idol-identitet.

Att just Jimmy Jansson ligger bakom är roligt med tanke på att han själv började sin låtskrivarbana i talangtävlingen och dokusåpan Fame Factory 2003. Cirkeln sluts. Efter en artistkarriär har han skrivit och producerat musik i flera år och enligt egen utsago ser han Unbelievable som en revansch. Kanske handlar texten faktiskt om honom själv?

Jimmy Jansson är även aktuell med två låtar till Melodifestivalen 2015:  One By One och Hello Hi, som framförs av Richard Söderberg respektive Dolly Style.

Christel Valsinger