11 december 2014

RADIO Sista programmet med Kaj Kindvall

Efter drygt 40 år på Sveriges Radio leder Kaj Kindvall sitt allra sista program lördagen den 27 december, då Kajs spellista sänds kl. 18.30 i P4. Kaj Kindvall går i pension vid årsskiftet efter att ha jobbat med musikprogram sedan 1970. 

– Det har varit en fantastisk tid. Magin jag upplevde med popmusiken i radio när jag växte upp har också blivit ledstjärnan i programmen jag själv gjort, säger Kaj Kindvall.

I det sista programmet av Kajs spellista medverkar lyssnare, kollegor och artister som Per Gessle, Nina Persson, E-Type och Magnus Carlson. För många blev program som Tracks och Poporama en omistlig del av tillvaron.

– Kaj Kindvall har väckt popmusikintresset hos generationer av lyssnare med sin ständiga nyfikenhet på musik. Vi är många som vuxit upp med inspelade blandband från Tio i Topp, Poporama, Discorama men kanske framförallt Tracks. Tracks revolutionerade listprogrammen i radio eftersom det byggde lika mycket på lyssnarnas röster som Kajs fingertoppskänsliga urval. En lika enkel som genial idé som gjorde att programmet behöll sin relevans i över 26 år. Kaj Kindvall själv har aldrig tröttnat på pop och Kajs spellista i P4 är ett bevis på det, säger Pia Kalischer, musik- och evenemangsansvarig på Sveriges Radio i ett pressmeddelande.

Trots alla listor Kaj Kindvall presenterat genom åren har han svårt att sätta ihop en egen favoritlista – men han gör ett försök i finalprogrammet. Det blir en eller ett par låtar han gillar än idag från var och en av de programserier han arbetat med.

– Jag har många gånger fått frågan vad som ligger på min egen musiktopplista men blir ofta svarslös. Jag har svårt att gradera det jag tycker om, men när någon insisterar brukar jag avslöja min husgud: Paul Simon, säger Kaj Kindvall.

Kaj Kindvall började på Sveriges Radio 1970 som programledare för Tio i Topp. 1974 fortsatte han med Poporama och Discorama tills han startade långköraren Tracks 1984. Det allra sista Tracks sändes den 8 januari 2011 i P3, efter 26 år i etern och totalt 1051 listor. Han har även lett Sommartoppen, Singel, frågesportsprogrammet Popsmart i P4 och nu senast Kajs spellista i P4.

Det sista programmet av Kajs spellista sänds lördag 27 december kl. 18.30 i P4 och i appen Sveriges Radio Play.

Lars Nylin

Foto: Olivia Mariette Borg/Sveriges Radio