4 december 2014

DIGITALNYTT notiser

Veckans urval av digitala nyheter spänner från nytt om Napster och Spotify till …Tintin.

Årsredovisningen från Spotify i Frankrike visar att under 2013 gjorde det lokala bolaget en vinst på 311 000 euro. Den totala omsättningen var 175 miljoner kronor (19 miljoner euro), och Spotify själva säger att man nu har en tredjedel av marknaden i Frankrike. Premium-prenumerationerna ökade med 77 procent under 2013, jämfört med 2012. Det innebär att tre länder nu går med vinst, Sverige, Storbritannien och Frankrike. Spotify har också lanserat sidan www.spotify-yearinmusic.com där man kan grotta ner sig i en massa statistik från musikåret 2014.

Sonos har lagt till Soundcloud som tjänst i sitt utbud. De flesta andra större tjänster, som t.ex. Spotify, Deezer, WiMP, Rdio, Google Play, Napster, och många fler, finns redan integrerade i styrappen för ljudsystemet. Sonos meddelar också att man har fått närmare 1 miljard kronor i ytterligare riskkapital. Totalt har bolaget nu lyckats attrahera 4,5 miljarder kronor från investerare. Sonos grundades i Kalifornien år 2002, och är idag det största företaget i centrala Santa Barbara med närmare 300 anställda och en lokal på över 30 000 kvadratmeter.

Rhapsody, som använder sig av varumärket Napster internationellt, och som skulle kunna sägas vara den äldsta streamingtjänsten för musik, firar 13 år med att avslöja en del information och statistik. Man har totalt betalat ut en kvarts miljard dollar till rättighetshavare under 2014, och man betalar i genomsnitt ut 65 dollar per prenumerant. Rhapsody/Napster har ingen Freemium-modell, utan enbart Premium. Hela 63 procent av deras prenumeranter använder idag tjänsten enbart via mobil, där Android är dominerande.

Den 1 december släpptes Tintins äventyr på Spotify. Klassiker som Enhörningens hemlighet, Rackham den Rödes skatt, Tintin i Tibet, Koks i lasten och Månen tur och retur finns med bland de 21 avsnitten. Enligt pressmeddelandet ska berättelserna under årens lopp ha konsumerats motsvarande 1,9 miljarder strömmar. Inspelningarna av Tintin inleddes i början av 1970-talet och har getts ut på LP, kassett och CD. Tomas Bolme, rösten bakom Tintin, säger: ”Tintin är verkligen en riktig överlevare. Trots sin ålder hänger han med i de moderna trenderna och tidens utveckling!

AAARC (America’s Alliance Of Artists And Recording Companies) har stämt Chrysler för intrång i upphovsrätten. Sedan tidigare har Ford och General Motors fått likadana stämningar. AAARC samlar in det som vi här kallar för privatkopieringsersättning, och stämningarna gäller de hårddiskar som biltillverkarna numera installerar i sina bilar för att kunderna ska kunna föra över musik och lyssna på när de kör. Biltillverkarna själva menar att stämningarna är mer eller mindre tagna ur luften, Chrysler säger att de ”intends to vigorously defend against it.

Daniel Johansson