3 december 2014

4 SNABBA Janne ”Lunkan” Lundqvist/MBIN

I dagarna fyller Music Business Independent Network, landets samlade oberoende musikkonsulter, 12 år. MI hyllar genom en 4 SNABBA med ordförande Janne ”Lunkan” Lundqvist.

Hur uppstod MBIN?

– Vi var några som i december 2002 tyckte att sådana som vi, oberoende musikindustrikonsulter, borde samlas på något sätt, som ett sätt att utbyta kunskap, och gemensamt kunna marknadsföra oss. Och förstås ha kul ihop!

Vilka är med och vad gör ni?

– Vi är just nu 27 medlemmar, med ett par till på väg in om någon vecka. De flesta medlemmarna är kända personer i branschen. Vi gör allt från royalty, ekonomi  och avtal till pr, mediaträning och merchandise. Vi erbjuder ett smörgåsbord av de tjänster man behöver i musikbranschen och man hittar oss på www.mbin.net. Vi är också rätt petiga med vilka som blir medlemmar, och tycker genom detta att vi på något sätt är ”svanmärkta” som musikindustrikonsulter. Vi är också nätverksmedlemmar i Musiksverige, vilket är ett utmärkt sammanhang för MBIN och våra medlemmar att vara delaktiga i.

Vad ser du som de största utmaningarna i branschen just nu ur MBIN-synvinkel?

– Vi får som alla andra kämpa hårt, och vara kreativa och innovativa i våra respektive verksamheter, men å andra sidan så gör det ju att vi alla har den senaste kompetensen inom våra respektive områden. Vi befinner ju  oss i frontlinjen, varje dag, året runt.

Vem är du själv?

– ”Lunkan”, en musikindustriveteran som började i musikbranschen 1975. Har arbetat på CBS Records, Virgin Records, Greatest Hits Entertainment, och italienska Vitaminic. Är fortfarande starkt engagerad i musikbranschen som manager för dödsmetallbandet Deathember och ett uppdrag åt Wacken Open Air, världens största metalfestival, att sedan 2010 i Sverige ansvara för Wacken Metal Battle, som är en tävling som pågår i 30 länder. Sticker emellan med konsultande inom musikindustrin och en och annan föreläsning. Det som ändå tar min mesta tid sedan flera år är olika uppdrag inom innovation och entreprenörskap, där jag bland annat är innovationsrådgivare på Start-Up Stockholm, och återkommande jurymedlem i Stockholms Stads Innovationsstipendium i kategorin Kultur och Kreativa Näringar för att nämna ett par uppdrag.

Lars Nylin