27 november 2014

4 SNABBA Jakob Ekendahl/rekordboxmakare

Ingen har nog missat att Lasse Stefanz släppt en box som slår det mesta. Uttrycket tegelsten räcker inte för att beskriva en box med totalt 46 CD. MI har kollat med Jakob Ekendahl, som tagit fram boxen för Warners/Mariann, hur det går för boxen som förra veckan gjorde entré på albumlistans plats 13.

Hur går det för The Complete Collection?

– Det går utmärkt! Förutom i bandets egna kanaler så säljer boxen väldigt bra på t ex Ginza. Eftersom det är en väldigt exklusiv pjäs ( c:a 1500 sek i butik) går den givetvis inte att ställa ut överallt, men den finns förstås hos näthandlarna och utvalda ICA Maxi och Åhléns-varuhus. Lasse Stefanz har en stor fungerande fanclub med flera tusen medlemmar och till dem har vi också en stor direktförsäljning.

Hur uppstod idén med en jättebox?

– Jag har funderat på det i flera år, men efter att Warner/EMI-affären genomfördes så förenklades allt av att vi blev ensamma ägare till Lasse Stefanz hela katalog. Det hela bottnar kanske i något slags hybris från min sida. Under de snart 10 år som jag har jobbat med Lasse Stefanz har bandet nått sanslösa framgångar. Förra året t ex låg de etta på den svenska topplistan under 11 veckor med två olika album och då kände vi att det behövdes en ny utmaning. Alla gick då igång på att försöka göra den största svenska popboxen någonsin.

Vilken skulle vara din drömbox?

– George Strait. Honom skulle jag palla att lyssna på oavbrutet i tre dygn, vilket är en förutsättning om jobbet inte ska bli en plåga. Sen är det jämt skägg mellan Alexander O’Neal, Big Audio Dynamite och Rävjunk.

Hur ser det generellt ut för special products i en alltmer streamingorienterad era?

– På rådande marknad är man tacksam över att det finns artister som har en stor skara lojala fans som följer dem i vått och torrt. Vi tror på en fortsatt marknad för exklusiva produkter. Lite fräsigare dyra förpackningar funkar fortfarande med rätt artist, det har vi nyligen sett med både Led Zeppelin och Iron Maiden.

Lars Nylin

 

 

4