25 november 2014

4 SNABBA Ulf Eriksson/körplattformen ScorX

Ulf Eriksson har tagit körers ständiga behov av noter in i den digitala era med sin plattform ScorX. MI kollade hur det gått till och om detta även går att applicera på annan musik.

Vem är du och vad är bakgrunden till ScorX?

– Jag är före detta entreprenör, riskkapitalist  – har även bott och jobbat som sådan i Silicon Valley – och de sista åren affärscoach – har stöttat unga entreprenörer i att utveckla sina idéer. Och på fritiden körsångare. Jag kom på det som blev ScorX sommaren 2013, och tog då delvis tjänstledigt som VD för SU Innovation – som stöttar forskare och studenter på Stockholms universitet att kommersialisera sina idéer – för att utveckla ScorX. Hoppade av ”resten” i våras, för att satsa allt på ScorX.

Hur fungerar det?

– ScorX ska bli plattformen för körsångare. Dels har vi e-handel – där man köper digitala noter för tillgång till dem i sin dator, läsplatta eller mobil. Där fick vi med Gehrmans från start, och vi har nu med ett antal andra förlag också. Samt diskuterar med utländska förlag och körorganisationer. Vi har också ett egenutvecklat, unikt övningsverktyg – ScorX Play, där vi sjungit in cirka 300 körverk, med stämmorna separerade, så man via en mixer, dynamiskt kan ha olika volym på varje stämma. Finns liknande midi-lösnignar – vilket innebär ”syntetiskt pip” – medan vi har riktiga proffsröster, med ord, musikaliska uttrycket o s v. Vi håller nu också på att utveckla Crowdfunktionerna – att kunna publicera och distribuera stämfiler o s v. Sensus och Mellansels folkhögskola är delägare, och utvecklingsföretaget Ayond har skapat plattformen/tekniken.

När lanserades tjänsten, och hur har mottagandet varit?

– I september 2013 lanserade vi en administrativ plattform för främst Sensus körsångare, tillsammans med en äldre version av vårt övningsverktyg. I Mars 2014 lanserade vi en e-handel, med digitala noter, från början alla Gehrmans digitala noter, nu fylls repertoaren på. Idag har vi mer än 700 digitala noter. I oktober 2014 lanserade vi en helt ny, unik funktion: Gruppköp. Denna innebär att körledaren/notfiskalen kan beställa det antal noter han/hon vill ha av varje verk, och sedan distribuera ut dem till exakt de körmedlemmar som ska ha varje not. Dessa läggs i varje körs och körsångares digitala notskåp, så man har ordning på sina noter i datorn. Det innebär också att om någon slutar kan kören ta tillbaka dessa noter och behålla, eller skicka vidare till nya medlemmar. Alla körsångare som testar övningsverktyget älskar det – vi måste bara fortsätta öka repertoaren, genom insjungning av fler verk. Gruppköpsfunktionen har också uppmärksammats positivt. Den innebär samma hantering som kören haft i den ”fysiska pappers-världen”. Vår lösning med digitala noter blir dock ännu  intressantare när fler körsångare har läsplattor på konserterna och slipper tunga pärmar och notböcker – och har egen belysning via skärmen! Vi har inte en perfekt lösning för användning via läsplattorna än. Alla vi pratar med i körvärlden – även utanför Sverige – blir intresserade. Vi har blivit plattformen för Kyrkosångsförbundets Riksfest i vår, och ett par av Norges Korforbunds Körprojekt runtom i Norge.

Vad är förhoppningen och förväntningarna inför framtiden?

– Stora! Vi vill bli den naturliga lösningen för körsångare, även internationellt. Med massor av digitala noter från ”alla” förlag, massor av verk insjungna i ScorX Play, plattform för utbyte av arrangemang, stämfiler, konsertvideos, marknadsföring av konserter o s v mellan körledare och körsångare. I förlängningen passar vår lösning till alla typer av utövande musiker – band och orkestrar, men vi fokuserar på körsegmentet något år till.

Daniel Johansson