20 november 2014

SKIVBOLAG Ebba Forsberg först ut på Border Musics nya etikett

Ebba Forsberg, som tolkar Tom Waits, blir 18 februari första artist att släppa ett album på distributören Border Musics nystartade skivbolag Gamlestans Grammofonbolag.

– Tanken att starta ett nytt skivbolag väcktes tidigt 2014 och grundtanken var att vi skulle vända oss till i Sverige etablerade artister som vi själva tyckte var bra, berättar Pär Malmstedt på Gamlestans Grammofonbolag. Det faktum att fler och fler bolag har signalerat att de ämnar lägga ner den fysiska delen, eller kraftigt dra ner den, har skapat en oro och osäkerhet inför framtiden hos många svenska artister som fortfarande har en vilja och ett intresse av att se sina produktioner utgivna både digitalt och fysiskt. Vi ser att vi har ett hål att fylla.

Gamlestans Grammofonbolags fokus kommer att vara på relativt etablerade artister som fortsatt tror på det fysiska albumet, men att man även inom kort kommer att presentera några helt nya artistnamn.

”Artister som, likt litteraturens romanform, gärna skapar musik som utgör en helhetsupplevelse i fullängdsformat”, skriver Gamlestans Grammofonbolag i ett pressmeddelande. ”Det ena behöver aldrig utesluta det andra. Därför startar vi ett nytt skivbolag. Som tänker ge ut skivor! Ja, du läste rätt. Beslutet är inte svårare än att vi faktiskt tycker om skivor man kan ta på, äga och kanske till och med läsa texterna på fint papper medan man lyssnar. Vi välkomnar samtidigt det nya. Trots vårt anrikt klingande namn pysslar vi inte alls med sentimental nostalgi. Musikstreaming är en underbar uppfinning men vi tror – nej, VET – att det finns en stor efterfrågan på den fysiska CDn eller LPn. Också. För att de kan vara väldigt fina och, tycker ganska många av oss, begärliga små konstverk som vi vill umgås med.”

Ansvariga för det nya bolaget blir Malmstedt, som finns i bolagets högkvarter i stadsdelen Gamlestan i Göteborg och Liza Berthelsen, som ansvarar för bland annat promotion från bolagets Stockholmskontor. För bolagets digitala lösning svarar Phonofile.

På sitt nya album tolkar Ebba Forsberg låtar av Tom Waits med svenska texter av Mikael Wiehe.  Albumet är frukten av ett nytt samarbete mellan Wiehe och Ebba Forsberg, precis som det gemensamma Leonard Cohen-albumet som kom 2009.

”Olyckskorpar kraxar alltid – men vi ser med stor tillförsikt på framtiden för vårt nystartade skivbolag”, hälsar Gamlestans Grammofonbolag. ”Det här ska helt enkelt bli hur skojigt som helst.”

Claes Olson