6 november 2014

DIGITALNYTT Notiser

Musikindustrin / Digitalsnytt-redaktör Daniel Johansson rapporterar från den digitala musikvärlden. Från Taylor Swift till Fredrik Neij.

Jag börjar veckans notiser med den korta nyheten att Taylor Swifts senaste album ”1989” ligger i topp på The Pirate Bay när det gäller antalet som delar ut och laddar ned ett album. Anmärkningsvärt är att antalet har dubblerats sedan nyheten kom att Swifts bolag tagit bort albumet, och resten av katalogen från Spotify för ett par dagar sen.

Aspiro, moderbolaget till WiMP, meddelade nyligen resultatet för det tredje kvartalet 2014, liksom resultatet för de tre första kvartalen sammanlagt. Rapporten säger att WiMP har 512 000 betalande prenumeranter, en minskning med 68 000 jämfört med det andra kvartalet 2014. Enligt bolaget beror det främst på ett omförhandlat avtal med Canal Digital i Norge. Omsättningen för kvartalet var 76,8 miljoner kronor och resultatet var -16,1 miljoner kronor. Hittills i år har omsättningen varit 229 miljoner kronor med resultatet -43 miljoner. Resultatet är bättre än resultatet för samma period föregående år.

Kobalt meddelar att under det första kvartalet 2014 var intäkterna från Spotify större än intäkterna från iTunes på den europeiska marknaden. Samtidigt har Kobalt sett en stadig ökning på de totala intäkterna. Kobalt stod under det andra kvartalet 2014 för ca 10 procent av de totala förlagsintäkterna från digitala kanaler globalt.

I våras beslutade Spotify att man inte längre skulle ta emot ansökningar för nya appar till tjänsten. Det var första steget till att stänga ned appfunktionaliteten i tjänsten, och nu meddelas att framtida uppdateringar av tjänsten troligen inte kommer att innehålla några appar alls.

Den nya upphovsrättslagstiftningen i Spanien, som ska implementeras under 2015, innebär att även länkning till upphovsrättsskyddat material ska kräva tillstånd och licensiering. Framför allt har lagtstiftningen kommit till på grund av Google News, och Google uttrycker sitt missnöje över beslutet. Eventuellt kan det bli tal om att stänga ned funktionen i Spanien. I Sverige har vi för övrigt ett prejudikat från HD som säger att djuplänkning till musik är att betrakta som ett offentligt framförande, om än ett ganska gammalt sådant prejudikat, från 2001. Hur den nya lagstiftningen ska komma att implementeras i praktiken i Spanien är ännu inte helt tydligt.

Rdio har uppdaterat hela sin katalog till 320 kbps AAC, 30 miljoner låtar som nu kan strömmas i bättre ljudkvalitet än tidigare. Successivt ökar ljudkvaliteten på streamingtjänsterna, men vi har fortfarande en bit kvar till de 1 411 kbps som okomprimerat CD-ljud innebär. AAC finns också i en lossless variant, liksom det kanske mest kända formatet FLAC.

Den tredje av grundarna till The Pirate Bay, Fredrik Neij, arresterades i måndags av den thailändska gränspolisen. Enligt Neijs advokat har han transporterats till Bangkok där svenska myndigheter kommer att möta upp för att föra honom till Sverige. Gottfrid Svartholm dömdes till 3,5 års fängelse för en vecka sedan med anledning av andra datarelaterade brott. Peter Sunde, den tredje av grundarna har snart avtjänat sitt straff. Hans första officiella framträdande kommer att ske vid Mediedagarna i Göteborg i mars 2015. Samtidigt har The Pirate Bay i skrivande stund 51 273 139 användare som delar ut 6 698 512 torrenter. Sajten har klättrat i Alexas ranking över de mest populära sajterna i världen. Det är i länderna USA, Kanada, Brasilien, Indien och Australien som Pirate Bay är mest populärt.

Daniel Johansson