30 oktober 2014

MUSIKPRIS Jonas Kullhammar får Kungl. Musikaliska akademiens Jazzpris

Kungliga Musikaliska Akademien har utsett Jonas Kullhammar till årets mottagare av Jazzpriset 2014. Priset är på 100 000 kronor och delas ut av H. M. Konungen vid Kungl. Musikaliska akademiens högtidssammankomst den 24 november.

Kungl. Musikaliska akademiens motivering:

”Genom sin medryckande energi och stora integritet har saxofonisten Jonas Kullhammars musik och musikerskap banat väg, och blivit en klart lysande förebild för många. Med en gedigen förankring i jazztraditionen lyckas han med sitt intensiva uttryck och sin briljanta musikalitet, gjuta nytt liv i musikformen.”

Kungl. Musikaliska Akademiens Jazzpris är det största pris som delas ut inom jazzen i Sverige och bland tidigare pristagare återfinns bland andra Monica Zetterlund, Bengt Hallberg och Rigmor Gustafsson.

Just nu är Jonas Kullhammar aktuell som kompositör av musiken till filmen Gentlemen där han även medverkar i några scener. Gentlemen är öppningsfilm på Stockholm Filmfestival och har ordinarie biopremiär 5 december.

Albumet Gentlemen (original motion picture jazz tracks) släpps 19 november på cd och 2 LP-vinyl. Utöver Kullhammar själv medverkar även jazzmusiker som Goran Kajfes, Bernt Rosengren och Mattias Ståhl på skivan. Filmen är regisserad av Mikael Marcimain (Lasermannen, Upp Till Kamp, Call Girl) och baserar sig på Klas Östergrens bok med samma namn.

Jonas Kullhammar har totalt medverkat på över 150 skivinspelningar och driver själv skivbolaget Moserobie. Han är medlem av bland annat Jonas Kullhammar Quartet, Kullrusk och Nacka Forum och har spelat med artister som The (International) Noise Conspiracy, Carlos Garnett, Nicolai Dunger, Fredrik Norén Band, Torbjörn Zetterberg Hot Five, Sonic Mechatronik Arkestra, Peanuts Hucko, The Plan, Nina Ramsby, Goran Kajfes, Marcus Strickland, Eldkvarn, Jupiter Trio, The Core, Mulatu Astatké, Salem al Fakir, The Hives, The Amazing, bob hund, Dungen och Chick Corea m.fl.

Claes Olson

Fotograf: David Steen