29 oktober 2014

FÖRLAG Stockholm Songwriting Camp

Auddly och ABBA The Museum arrangerar för första gången ett internationellt låtskrivarläger tillsammans med SKAP och Stockholm Business Region. Musikskapare från hela världen bjuds in till Stockholm Songwriting Camp den 29 januari – 1 februari 2015.

Stockholm Songwriting Camp ger både up-and-coming låtskrivare och mer etablerade musikskapare en möjlighet att skriva musik tillsammans, i nya konstellationer och en inspirerande miljö.

Sverige är en väletablerad låtskrivarnation och världens mest framgångsrika land på topplistemusik relaterat till BNP – mycket tack vare de enastående låtskrivare som kommer härifrån. Max Martin blev i september 2014 historisk med 18 Billboard-hits när Shake It Off med Taylor Swift gick upp som etta.

– För mig har det alltid handlat om matchningen mellan en bra låt och en bra artist, att redan vid skrivandet veta vilken artist som materialet passar till, då brukar det bli bra, säger Max Martin som är en av personerna bakom Stockholm Songwriting Camp.

ABBA var en av de första stora svenska musikexporterna och är fortfarande en förebild för musikskapare världen över, därför äger Stockholm Songwriting Camp rum på ABBA The Museum i Stockholm. Hela det angränsande hotellet Melody Hotel hyrs under dessa dagar för att låtskrivarna ska kunna skapa, dag som natt.

– Jag vet av egen erfarenhet att det kan vara förlösande för kreativiteten att ibland bryta upp från vardagen och ge sig i väg till en plats där man ostörd kan ägna hela sin vakna tid åt skrivandet, säger Björn Ulvaeus som är en av initiativtagarna till låtskrivarsatsningen.

Fler intressanta musikprofiler kommer att engagera sig i Stockholm Songwriting Camp, vilka det blir offentliggörs senare under hösten.

SSC har cirka 45 platser som kommer att erbjudas till låtskrivare och producenter världen över. En urvalskommitté bestående av representanter från Auddly, SKAP och brittiska upphovsrättsorganisationen PRS for Music Foundation kommer att välja ut deltagare som tillsammans utgör intressanta skaparkonstellationer. Vid antagningen tas hänsyn till att lika många män som kvinnor deltar.

Tack vare medarrangörerna SKAP – Sveriges kompositörer och textförfattare och Stockholm Business Region, är Stockholm Songwriting Camp gratis för deltagarna – allt för att ge fullt fokus åt låtskrivandet, meddelar arrangörerna i ett pressmeddelande.

Lars Nylin