28 oktober 2014

ORGANISATION Stim Music Expo/programmet

Måndag 3/11 arrangeras Stim Music Expo på Münchenbryggeriet i Stockholm. Evenemanget har blivit en av hörnstenarna i branschåret. MI har programmet.

Med Petra Petra Marklund Wrangler som moderator inleds expot med STIM:s nye VD, danske Karsten Dyhrberg Nielsen och ett inledningstal av artisten Pernilla Andersson.

8.15 dörrarna öppnas

9.00 5 snabba frågor till Stims vd Karsten Dyhrberg Nielsen

9.15 inledningstal med Pernilla Andersson

9.30 – 10.15 Från music whiz till biz

Hur kan du skapa business av ditt musikskapande? Entreprenörer och inspiratörer delar med sig av erfarenheter och knep för att bygga en framgångsrik karriär som musikskapare. Hur undviker du fallgropar och fattar kloka beslut? Hur gynnar innovatörer och kreativa samarbeten musikbranschen i sin helhet? Och vad kan vi förvänta oss av framtidens musikmarknad?

Medverkar gör Mona Aghai (General Manager på Publishing Company TEN), Niclas Molinder (låtskrivare och vd Auddly), Babak Azarmi (RMH Management Group) och Linda Portnoff (tf organisationschef Musiksverige).

10.15 – 11.00 paus / breakouts med Musikförläggarna, SKAP och FST

SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare), Musikförläggarna och FST (Föreningen svenska tonsättare) bjuder på tre parallella sessioner:

– Rätt och fel om din musik (lokal Stora hallen): Får vem som helst använda din musik utan lov hursomhelst? Vad gör du till exempel om du får reda på att din låt används för att föra fram politik du inte gillar? Och vad händer egentligen om du säljer din musik och förhandlar bort rättigheterna till den? Testa dina kunskaper om vilka rättigheter du har som musikskapare i en fartfylld frågesport med Ika Johannesson och Jonas Leksell.

– Därför musikförlag (lokal Fogelström): Vad gör ett musikförlag? Och är det någon vits att vara kontrakterad till ett? Lyssna till när låtskrivaren och artisten Ace Wilder och musikförläggaren Ben Malén från Stereoscope Music Scandinavia pratar om sitt samarbete. Moderator Pelle Moeld från Sveriges Radio P3.

– Vid musikens frontlinjer (lokal Galleriet): Komponera ett verk för två professionella musiker (elgitarr och kontrabasblockflöjt) på 30 minuter. Vi kommer att jobba med regelbaserad improvisation så du behöver inte kunna läsa eller skriva traditionella noter.
Obs! Max 20 deltagare. Först till kvarn.

11.00 – 11.30 Så skrev jag musiken: Kleerup

Andreas Kleerup är låtskrivare, producent och musiker som har haft ett finger med i flera låtsuccéer de senaste åren. Han rör sig mellan olika genrer och har samarbetat med artister som Titiyo, Marit Bergman och Neneh Cherry. Hans kanske mest kända låt är With Every Heartbeat, som han skrev tillsammans med Robyn, Klas Åhlund och Carl Bagge och som toppade Englandslistan.

11.30 – 12.00 Kollektiv kontra friköpt musik

Att få ersättning varje gång en låt spelas är ett sätt att få betalt. Ett annat är att sälja sin musik för en engångssumma. Vad innebär det om du som låtskrivare säljer din musik? Vilka blir konsekvenserna för branschen?

I panelen: Alfons Karabuda (ordförande SKAP), Oscar Höglund (vd Epidemic Sound), Lotta Andersson (Head of Genre på Mastiff), Martin Carlberg (låtskrivare), Daniel Bengtson (låtskrivare).

12.00 – 12.45 lättare lunch

12.45 – 13.45 Få feedback på din musik

Fyra inskickade bidrag kommer att dissekeras av årets expertpanel. Här får du som åhörare chansen att lyssna och ta del av värdefulla tips och råd om text, musik och produktion.

I panelen sitter Anders ”Moneybrother” Wendin (låtskrivare och sångare), Jessica Brandt (A&R på Universal), Ralf Gyllenhammar (låtskrivare och sångare i hårdrockbandet Mustasch) och Nanne Grönvall (artist och manager).

 13.45 – 14.15 Manifest On Tour: vad händer sen?

En kunnig branschpanel ger praktiska råd och berättar handfast om allt från musikproduktion och karriärstrategier, till marknadsföring, intäktsflöden och upphovsrättsfrågor. Moderator Suvi Richter.

I panelen: Michael Blair, Ametist Azordegan, Linn Delin, Anders Engström (SOM), Joel Botnen Diamant (Musikerförbundet), Li Fernström (SAMI), Max Thörn (Stim) och Magnus Pejlert (Sensus).

14.15 – 14.45 kaffepaus

14.45 – 15.05 Musik i butik

Företag som arbetar medvetet med musik i verksamheten har mycket att vinna både i ökad försäljning och stärkt varumärke. Men det har också stor betydelse för musikskapare – drygt en tiondel av de pengar som Stim betalar ut kommer härifrån. Vi pratar med Andreas Liffgarden (grundare av Spotify-partnern Soundtrack Your Brand) och Johan Borg (musikkonsult på Ohlogy) om samarbetet med flera av Sveriges största butikskedjor. Moderator är Stims kommunikationschef Karin Jihde.

15.05 – 15.15 Prisutdelning Stimgitarren

Stimgitarren 2014 går till företaget Swedebeat, som producerar och säljer licensierad musik till gym och träningsanläggningar. De får priset för sin medvetenhet om värdet av musik, och för att de alltid har varit noga med att kompositörer och textförfattare ska få ersättning när deras musik används. Priset delas ut av Stims försäljningschef Nicklas Sigurdsson.

15.15 – 15.45 YouTube

Hur kan man jobba med YouTube och vilka övriga verktyg från Google kan användas tillsammans med YouTube för att nå ytterligare publik? Hur funkar ersättningsmodellen? Vi pratar med Jeroen Bouwman (partner manager YouTube) och Åsa Carild (International Licensing Manager på Stim).

15.45 – 16.15 Så skrev vi musiken: Miriam Bryant och Victor Rådström

Låtskrivarna och barndomsvännerna Miriam Bryant och Victor Rådström berättar om Push Play. Miriam debuterade som låtskrivare så sent som 2011 har sedan dess haft stora framgångar. Hennes debutsingel Finders, Keepers gick in på topp 100 på den tyska radiolistan, och i början av 2013 släpptes albumet Raised in Rain. Victor har även samarbetat med artister som Nadia Nair, Zedd och Thomas Stenström.

16.15 – 16.45 Så skrev jag musiken: Hemlig gäst

Alla evenemang med självaktning måste såklart ha en hemlig gäst. Och vår är en av Sveriges mest kända artister och låtskrivare, som berättar hur låtarna uppstod.

16.45 – 17.00 Prisutdelning Platinagitarren

Tim ”Avicii” Bergling får Stims utmärkelse Platinagitarren för sina framgångar under 2013. Priset har delats ut sedan 2004, tidigare mottagare är bland andra Max Martin, Robyn, Benny Andersson, Lykke Li, Per Gessle, Joakim Berg, Shellback, Rami Yacoub och Carl Falk.

17.00 – 19.00 eftersnack / mässa

På mässtorget hittar du utställare som berättar om sin verksamhet och visar upp spännande tjänster och produkter. Givetvis är Stims Medlemsservice också på plats för att svara på dina frågor. Bland årets utställare finns SKAP, FST, Musikförläggarna, Soundtrack Your Brand, Auddly, Manifest on Tour, Ung Aktiv, Export Music Sweden, Musiker mot Rasism, Brewhouse och Bellman & Symfon.

Petra Markgren Wangler är moderator för årets Stim Music Expo. Hon är journalist på Sveriges Television, där hon bland annat varit programledare för Kulturnyheterna och Musikbyrån.

Lars Nylin

Foto Lars Nylin (från SME 2013)